Menu Sluiten

Molukkers boos over uitnodiging ambassadeur Indonesië voor symposium in Drents Museum

Een groep uit de Molukse gemeenschap van Assen en Bovensmilde is boos over het uitnodigen van de Indonesische ambassadeur voor een symposium in het Drents Museum. Vijf Molukkers vragen in een brief aan burgemeester van Assen Marco Out om uitleg.

Zes zeecontainers, die vorige maand in Assen stonden, vertellen het verhaal van Molukkers in Nederland.

Foto © Omroep Assen / Floor Visser

“Respectloos”, noemt Noes Solisa, een van de brievenschrijvers, het uitnodigen van de ambassadeur van Indonesië voor het symposium. Het evenement ‘Maluku Future Forum’ vond een paar weken geleden plaats in het Asser museum. Het was een van de activiteiten in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. Ook een reizende tentoonstelling met zes zeecontainers stond op het programma.

Gevoelige geschiedenis

Onder meer de burgemeester van Assen, een delegatie van de Molukse stichting Heka Leka en een dorpshoofd van Ambon waren aanwezig. Ook de ambassadeur van Indonesië zou komen, en dat schoot in het verkeerde keelgat van een groep Molukkers vanwege de gevoelige geschiedenis met Indonesië. “Een groot deel van de Molukse gemeenschap in Assen beschouwt Indonesië als de onderdrukker van haar vaderland en de reden van de gedwongen overtocht, welke zovele families verscheurd heeft”, staat in de brief.

De ambassadeur is uiteindelijk niet gekomen, maar vijf Molukkers vragen de burgemeester of hij op de hoogte was van de uitnodiging. Ook verzoeken ze Out in het vervolg te overleggen met de gemeenschap.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

“Onbegrijpelijk”, vindt Antis Marijanan de kritiek. Ook hij maakt deel uit van de Molukse gemeenschap en is onderdeel van de Asser werkgroep die het symposium en andere activiteiten mede-organiseerde. “Dat zou betekenen dat de ambassadeur niet naar Assen mag komen. Bovendien stond het verbeteren van het onderwijs op de Molukken centraal, het draaide helemaal niet om politiek of geschiedenis.”

Volgens hem hebben de briefschrijvers geen contact gezocht met de organisatie. “Ik nodig ze van harte uit om met ons in gesprek te gaan, zodat we kunnen uitleggen waar de activiteiten over gingen. Ook waren ze welkom om die evenementen te bezoeken, maar dat hebben ze niet gedaan.”

Ondanks de kritiek van een volgens Marijanan kleine groep uit de gemeenschap, benadrukt hij dat de activiteiten druk zijn bezocht. “Er kwamen meer dan 1.000 bezoekers, waarvan veel Molukkers uit Assen en Bovensmilde.”