Menu Sluiten

Meeste Wmo-achterstanden in Assen weggewerkt

In juli van dit jaar liet de gemeente Assen weten dat de Wmo-aanvragen alleen maar opliepen. Nu blijkt dat de meeste Wmo-aanvragen zijn weggewerkt. 

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Volgens de gemeente Assen heeft de speciaal ingerichte projectgroep ‘hard gewerkt’ om de openstaande Wmo-aanvragen weg te werken. Dat is grotendeels gelukt. Alleen voor beschermd wonen geldt nog een wachttijd. Deze is wel ingelopen, maar er is nog een kleine achterstand. “Dit komt door ziekte en een krappe arbeidsmarkt. Op dit moment hebben we hier tijdelijk minder capaciteit.” De gemeente verwacht dat ze eind maart 2022 weer helemaal bij zijn. 

Om de achterstanden sneller aan te pakken zijn er meer medewerkers ingezet en zijn er aanpassingen gedaan in de processen van het afgeven van de Wmo-indicatie, om het proces te versnellen. 

Achterstanden wegwerken

In het najaar van 2020 zei de gemeente Assen dat ze extra zou inzetten op het verwerken van de achterstanden en verwachtte voor de zomer 2021 ‘bij te zijn’. Dit werd niet gehaald, en ondertussen liepen de achterstanden alleen maar op. “Wij hopen dat we in het najaar alle achterstanden hebben weggewerkt”, meldde de gemeente in de zomer. Assen is niet de enige gemeente met een stijging in de Wmo-aanvragen. Ook andere gemeenten in Nederland hebben te maken met een stijging in het aantal Wmo-aanvragen.

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan een beroep gedaan worden op bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of aanpassingen in huis als dit door een beperking niet (meer) lukt.