Menu Sluiten

Meer waardering voor lokale natuur onder Drentenaren sinds coronacrisis

Ruim de helft van de Drentenaren is sinds vorig jaar meer bereid om goede doelen te steunen die op lokaal niveau actief zijn, zo blijkt uit recent onderzoek* van sappenmerk innocent drinks. Ook is er meer waardering voor de lokale natuur, 67,9% van de Drentenaren geeft aan de lokale natuur meer te zijn gaan waarderen sinds de coronacrisis. Daarmee eindigt Drenthe bovenaan de lijst van Nederlandse provincies. Overijssel staat op 1 met 70%, en Noord-Brabant bekleed een derde plek (67,5%). Lokaal is dus populair, maar toch ontbreekt het vaak aan de juiste informatie om hier iets aan te doen: bijna de helft van de Drentenaren geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van groene initiatieven in hun omgeving. Met de Groene Vrienden campagne biedt innocent drinks lokale groene doelen een duwtje in de rug door ze een platform en financiële steun te geven.

Foto © Aangeleverde foto

Meer aandacht voor lokale groene doelen

Kleinere goede doelen zagen de inkomsten tijdens het afgelopen corona-jaar dalen met 13,4%, zo bleek eerder al uit een rapport van Radboud en CBF. Dat lijkt niet per se onwil te zijn: meer dan de helft van de respondenten (54%) geeft aan dat ze meer nationale en/of internationale goede doelen kennen aangezien hier meer info over te vinden is. Echter wil 48% van de Nederlanders juist graag een organisatie steunen die lokaal actief is.  

De belangrijkste redenen voor Nederlanders om voor een lokaal goed doel te kiezen zijn dat er er meer duidelijkheid is over waar de donatie naartoe gaat (38%), en het aanpakken van de lokale problematiek (30%). 

Zichtbaarheid en financiële support 

79% van de respondenten in Drenthe vindt dat lokale initiatieven meer aandacht en steun verdienen. De Groene Vrienden campagne van innocent geeft een podium aan lokale duurzame projecten en speelt hiermee direct in op het probleem van de zichtbaarheid van lokale duurzame initiatieven. Naast een platform, bieden zij ook financiële steun. 

Doneren namens innocent

“De resultaten van het onderzoek laten het belang zien van meer en extra aandacht voor lokale groene initiatieven. Het was voor deze kleine organisaties al niet makkelijk om zichzelf op de kaart te zetten, maar de coronacrisis bemoeilijkt dit helemaal”, aldus Benjamin van der Kloet van innocent drinks. “We hopen met deze campagne actief bij te dragen aan meer steun en bekendheid voor de vele lokale groene doelen die Nederland rijk is. Dat verdienen ze, juist nu.” Vanaf 17 mei tot eind augustus zijn de sappen van innocent voorzien van een label met een unieke code die 25 cent waard is. Namens innocent doneren consumenten deze 25 cent aan een lokaal goed doel naar keuze. Er zal in totaal een bedrag van 75.000 euro worden verdeeld over 50 projecten in de Benelux.