Menu Sluiten

Medicijntekort kost Drentse apothekers veel tijd: ook apotheker uit Assen heeft er last van

Al jaren kampen apothekers in Nederland met een tekort aan medicijnvoorraden. Ook in Drenthe is dit een probleem. De oplossingen waarmee apothekers proberen om patiënten alsnog aan de juiste medicijnen te helpen, kosten veel tijd.
© RTV Drenthe / Daphne Douwes

Apotheker Keri Mangnus van Apotheek Karsten uit Assen heeft ook last van een tekort aan medicijnvoorraad. “Als je kijkt naar de trend is het medicijntekort sinds 2008 toegenomen. Hier in de apotheek zien we nu nog steeds dat het een heel groot probleem is”, vertelt de apotheker aan RTV Drenthe

Tijdelijke oplossing
Om ervoor te zorgen dat patiënten alsnog de juiste medicatie kunnen krijgen, maken ze in de apotheek in Assen gebruik van een aantal oplossingen. Patiënten krijgen medicijnen van een ander merk, ze krijgen een ander soort medicijn of de medicijnen moeten geïmporteerd worden uit het buitenland. Ook bereidt de apotheker soms zelfs het medicijn om het tekort te verhelpen. Maar deze oplossingen zijn tijdrovend en werken maar voor de korte termijn.

Vooral het vinden van het geschikte alternatief kost veel tijd. “We moeten bijvoorbeeld overleggen met de arts voor een alternatief of kijken wat er nog meer mogelijk is.”

IJzeren voorraad
Mangnus hoopt daarom vooral dat er een oplossing komt voor het probleem. De apotheker heeft haar hoop gevestigd op ‘de ijzeren voorraad’. “Er wordt al langer gesproken over een ijzeren voorraad. Dat betekent dat er in Nederland een voorraad aan medicijnen voor 2,5 maand beschikbaar moet zijn. Dat zou een deel van het tekort moeten kunnen oplossen”, vertelt ze.

Maar het liefst zien de apothekers dat er zo snel mogelijk iets verandert. “Je merkt dat andere apothekers in de buurt ook heel erg bezig zijn met zoeken naar oplossingen. In iedere apotheek is het een groot probleem. We zijn allemaal bezig met zoeken naar oplossingen voor de korte termijn, maar het zou fijn zijn als er ook een oplossing komt voor de lange termijn”, legt Mangnus uit.

Zorg
Voor apothekers is het tijdrovend, maar voor de patiënt is het vooral vervelend, vindt Mangnus. “Het liefst willen wij de beste zorg leveren aan de patiënt. Wij vinden het vooral vervelend dat we de patiënt heel vaak ‘nee’ moeten verkopen.” Vooral ouderen en kwetsbaren ervaren problemen wanneer ze andere medicijnen voorgeschreven krijgen dan ze gewend zijn. “Soms is het ingewikkeld als je veel verschillende medicijnen hebt. Als medicijnen er opeens anders uit zien, daardoor raken patiënten soms in de war of vinden ze het lastig om te begrijpen wat ze moeten slikken.”

Oorzaak
Het medicijnentekort heeft volgens Magnus verschillende oorzaken. “Een klein deel komt door de coronacrisis. Daarnaast worden veel medicijnen in het buitenland bereid, waardoor het heel lang duurt voordat ze hier zijn als er een tekort is. Het kan ook zijn dat geneesmiddelen worden afgekeurd en dan hebben wij in Nederland niet genoeg voorraad om het snel te kunnen opvangen.”

Bekijk hier een video over de apotheker in Assen.