Menu Sluiten

Leerlingen Driemaster herdenken Joodse Assenaren met gedichten en rozen

Met gedichten en witte rozen herdachten leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool Driemaster de Joodse Assenaren die na de Tweede Wereldoorlog niet terugkeerden. Dit deden ze bij het Joods monument aan de Oudestraat.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Romy Posthumus

Op 2 oktober 1942 werden honderden Joodse inwoners van Assen tijdens een razzia opgepakt. Ze werden verzameld op de plek waar nu het gemeentehuis staat en door de Duitse bezetters weggevoerd naar concentratiekampen. Velen van hen keerden niet meer terug.

Verhalen doorgeven

Met een toespraak van burgemeester Marco Out, gedichten van leerlingen en witte rozen werd deze gebeurtenis herdacht. En dat blijft belangrijk ook voor nieuwe generaties, vindt Out: “Het is goed om hierbij stil te staan en de verhalen door te geven. Om de grote verhalen over de oorlog dichtbij jezelf te halen.” Ook benadrukt Out hoe ongepast hij het vindt waarop sommige mensen een vergelijking maken tussen de gebeurtenissen tijdens de oorlog en het coronabeleid.

Enkele leerlingen spraken tijdens gedichten over hun gevoelens over oorlog en alle verschrikkingen die daarbij horen. Het ging over uitsluiting, angst en hoe belangrijk vrede is.

Sam Drukker

Elke leerling legde een witte roos bij het monument, net als de andere aanwezigen. Het Joods monument is jaren geleden geadopteerd door basisschool Driemaster en elk jaar herdenken leerlingen de Joodse slachtoffers. Vorig jaar kon de herdenking, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, niet doorgaan door corona.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Het Joods monument is gemaakt door beeldend kunstenaar Sam Drukker en werd in 1990 onthuld. Drukker komt uit een gezin met een Joodse vader. Het grootste gedeelte van zijn vaders kant van de familie is vermoord in de oorlog. De kunstenaar heeft zichzelf in staal afgebeeld als een naakte hurkende man. Met zijn zelfportret symboliseert Drukker de vernedering van het Joodse volk. Ook staat er een tekst op het monument en zie je in de bestrating om het monument een davidster.

25 Joden keerden terug

Met het monument herdenkt Assen de ruim 500 Joodse burgers die vermoord werden tijden de Tweede Wereldoorlog. Het gaat hierbij om inwoners van Assen, Joden die in de regio woonden en kinderen uit Joodse gezinnen die een tijdlang in Assen woonden. Het monument staat aan het begin van de Oudestraat, dichtbij de voormalige Synagoge van Assen waar voor de oorlog veel Joden woonden. Slechts 25 Joodse Assenaren keerden terug.