Menu Sluiten

Leerlingen Dr. Nassau College locatie Quintus herdenken neergestorte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog

Woensdagmorgen 20 april waren de leerlingen Dr. Nassau College locatie Quintus aanwezig zijn bij de herdenking van een bij Anreep neergestorte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto © Ineke Heijting

Net buiten Assen-staat een gedenksteen met daar bovenop een propellerblad. Aan de voet van de steen staat een gedenkplaat met daarop de namen van zeven omgekomen bemanningsleden.

Jaarlijks organiseerde het Comité Vrienden van het Lancastermonument een herdenking in oktober (de maand waarin het toestel JB 154 in 1943 neerstortte) maar de leden van het comité raken op leeftijd en is er gezocht naar een school die de jaarlijkse herdenking zou willen voortzetten.

Dr. Nassau College locatie Quintus wilde dat graag doen en heeft het moment van herdenken gekozen voor de maanden april – mei omdat die periode goed aansluit bij de grote landelijke aandacht voor de thema’s oorlog, vrede en vrijheid.

Foto © Ineke Heijting

Door de leerlingen werden er witte rozen en een witte krans bij het monument gelegd. Als het zicht goed is op de Nationale Herdenking 4 mei zal er tussen 17.10 en 17. 30 uur een Lancaster over het monument vliegen. De vlucht maakt onderdeel uit van de Battle of Britain Memorial Flight waarbij er over verschillende monumenten in Nederland zal worden gevlogen.