Menu Sluiten

Landhuis Overcingel wordt trouwlocatie en B&B

Het herenhuis op landgoed Overcingel in Assen wordt verbouwd tot woning, trouwlocatie en Bed & Breakfast. Stichting Het Drentse Landschap, eigenaar van het landgoed, start in 2023 met de verbouwing.

© Omroep Assen / Floor Visser
Het historische landgoed tussen de binnenstad en het station van Assen werd gebouwd in 1777-1778. Sindsdien was het in bezit van de familie Van Lier, totdat eigenaar Henk van Lier Lels overleed. Zijn nazaten droegen het beheer over aan Stichting Het Drentse Landschap in overtuiging dat het landgoed, naar de wens van hun (groot)vader, zo het beste bewaard blijft.
De afgelopen jaren is het landhuis bewoond geweest door Jermo Tappel, monumentenadviseur en gebouwenbeheerder bij Het Drentse Landschap. De stichting zocht ondertussen naar een bestemming voor het huis.

Drie functies
Die bestemming is nu duidelijk geworden. “Het huis krijgt drie functies”, vertelt Frank van der Velden, hoofd erfgoed bij Het Drentse Landschap. Zo komt op de eerste verdieping van het pand een woning. Ook wordt het mogelijk om te overnachten in het landhuis en kunnen stellen er elkaar het ja-woord geven. De verbouwing biedt namelijk opties om kleinschalige trouwceremonies te houden en vergaderingen en andere bijeenkomsten te organiseren. De bewoner krijgt het pand in beheer en exploiteert de B&B en andere ruimtes. Ook blijft het huis gedeeltelijk toegankelijk voor bezoekers.

Verwachte kosten
De verwachte kosten van de verbouwing liggen rond de 1 miljoen euro. De financiering is bijna rond. Onder andere de provincie Drenthe heeft een subsidie toegekend. “We moeten nog een gat van ongeveer 150.000 euro vullen. Hier gaan we de komende tijd mee bezig”, aldus Van der Velden.

Aan de inrichting van het herenhuis kan niet veel worden veranderd. “We gaan het renoveren en verduurzamen. Het is een rijksmonument, dus de werkzaamheden dienen zorgvuldig uitgevoerd te worden met behoud van historische elementen , legt Van der Velden uit. De verbouwing is naar verwachting eind 2023 of begin 2024 klaar.

Veel animo
De stichting denkt dat er veel animo is voor het huren van het pand. “Hoewel dat niet altijd goed te voorspellen is, denk ik dat het een succes wordt, gezien de ligging en bijzonderheid van het pand.” Toch moeten geïnteresseerden nog even geduld hebben. Ongeveer drie maanden voor de oplevering wordt er gezocht naar een huurder.