Menu Sluiten

Lancering website Platform Nedersaksisch in de Meertmaond – Streektaolmaond

Nu de wereld een stuk kleiner is geworden door corona, waarderen we de omgeving om ons heen meer. Want hoe uniek is het dat noordoost Nederland niet alleen zijn eigen Nedersaksische streektalen heeft, maar ook zijn eigen cultuur, geschiedenis, gebruiken en mentaliteit? Daar moeten we zuinig op zijn en er nog meer mensen van laten genieten. Precies daarvoor is Platform Nedersaksisch opgericht: om te inspireren, te motiveren en te verbinden. De website www.nedersaksisch.com gaat 30 maart online. 

Van Groningen tot Twente en van Stellingwerf tot de Achterhoek: in het noorden en oosten van  Nederland wordt een unieke taal gesproken: het Nedersaksisch. Elk gebied heeft zijn eigen varianten,  denk aan het Gronings, Stellingwerfs, Drents, Twents, Sallands, Veluws en Achterhoeks. Maar niet  alleen deze unieke zelfstandige taal verbindt het noorden en oosten van ons land. Er heerst ook een  unieke cultuur, met een rijke geschiedenis. Het Nedersaksisch leeft in prachtige streektaalliedjes,  door mooie historische gebouwen, in unieke landschappen en op festivals als de Zwarte Cross. In het  Nedersaksische taalgebied heerst een mentaliteit van naoberschap en aanpakken, van omkijken naar  elkaar en denken in mogelijkheden, niet in grenzen. 

Foto © Aangeleverde foto

Initiatieven 

Dat Nedersaksische gevoel, met zijn eigen taal en cultuur, is iets om trots op te zijn. Om te behouden,  te stimuleren en uit te dragen. Daar zet Platform Nedersaksisch zich voor in. Als aanjager, inspirator  en verbinder, op maatschappelijk en economisch vlak, binnen kunst en cultuur, onderwijs, de  samenleving en het openbaar bestuur. Hier zijn al tal van voorbeelden van. Denk aan een kinderboek  waarin de dieren tokken en tjilpen in het Drents, een gedichtenwedstrijd in het Nedersaksisch, een  spotifylijst met Nedersaksische streektaalliedjes, de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book,  een raadsvergadering die in het Stellingswerfs wordt gehouden en nog veel meer. 

Nedersaksisch oergevoel 

Op de nieuwe website vind je deze en nog veel meer informatie over het Nedersaksisch en de  verschillende taalgebieden. Ook is het een plek waar je je kunt laten inspireren, netwerken, eigen  Nedersaksische projecten kunt promoten, expertise op kunt vragen en de samenwerking kunt  zoeken bij het ontplooien van nieuwe initiatieven die met het Nedersaksisch te maken hebben. Zo  omarmen we samen het Nedersaksische oergevoel, dragen dat met trots uit en geven het een  eigentijdse plek binnen de samenleving. Haal jij ook de Nedersaks in jezelf naar boven?