Menu Sluiten

‘Kosten kazerne vergelijkbaar met vuurkorf waar je dagelijks kruiwagen met briefjes 500 euro in gooit’

De mogelijke sluiting van de Johan Willem Frisokazerne in Assen houdt Drenthe al de hele week bezig. Staatssecretaris Van der Maat noemde sluiting gisteren opnieuw een serieuze optie, om defensie in de toekomst betaalbaar te houden. De VVD in Assen heeft een brief aan Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden gestuurd, met de oproep om zich hard te maken voor behoud van de kazerne.
De Johan Willem Frisokazerne
Foto © Omroep Assen
“Defensie en Drenthe horen bij elkaar. Voor de VVD is massale aanwezigheid van defensie en Drenthe belangrijk”, reageert Van Wijngaarden die in de VVD-Kamerfractie defensie in portefeuille heeft. “Maar defensie zit met een probleem. Ze zit veel te verspreid over veel te veel plekken en daar gaat ontzettend veel onnodig Belastinggeld naartoe. Daarnaast is het ontzettend onhandig voor militairen om verspreid over het land te zitten. Dat maakt het spannend en ingewikkeld en daarom ligt het scenario van sluiting op tafel”, vertelt hij aan RTV Drenthe

Kamervragen verwacht

Maar het is een discussie die zorgvuldig doorlopen moet worden, vindt hij. “Hier gaat echt nog wel over gesproken worden in de Tweede Kamer. Ik verwacht dat er honderden vragen over gesteld worden. De staatssecretaris zal met een verdraaid goede onderbouwing moeten komen over waarom dit zinvol, nodig en onvermijdelijk is. Die hebben wij als Kamer nog niet gezien, dus zo simpel is het nog niet.”
Ook de betekenis van de kazerne voor Assen is een onderwerp dat besproken wordt, zegt Van Wijngaarden. Sluiting zou economische gevolgen hebben voor bedrijven die producten leveren of samenwerken met defensie. “Maar”, besluit het VVD-Tweede Kamerlid, “het vastgoed van defensie is nu zo verschrikkelijk duur, dat net is alsof je een vuurkorf in de tuin hebt staan en daar elke dag een kruiwagen met briefjes van 500 euro in gooit. Dus dat willen we als Belastingbetaler ook niet en de militairen willen dus graag wat meer geconcentreerd werken.”