Menu Sluiten

Kop Der Veur: de lockdown in Assen in beeld

Fotograaf Otto Lussenburg portretteerde 206 Assenaren door de ramen heen tijdens de tweede corona lockdown. En daar heeft hij een fotoboek over gemaakt. Vanmiddag werd een exemplaar van Kop der Veur overhandigd aan de Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. “Een heel bijzonder boek, echt een mooi idee.”

Otto Lussenburg en Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmée Söllner

Wie in het noorden woont weet wat het betekent: Kop der Veur. Doorzetten en volhouden. Vooral tijdens de lockdown was volhouden nodig. Het verwijst ook naar het feit dat Lussenburg raamportretten heeft gemaakt.

Beter goed bedacht, dan slecht gejat

Het idee voor het boek kwam voort uit het boek ‘Levy Lockdown Portraits’ van de Engelse fotograaf en journalist Ciara Leeming. Zij had in Manchester tijdens de eerste lockdown vele tientallen mensen thuis achter hun raam geportretteerd. “Dat vond ik zo’n mooi initiatief, maar ik was te laat. De eerste lockdown was net voorbij.”

Maar toen kwam de tweede lockdown en dat was de kans voor Lussenburg. “Ik heb getest met twintig personen vanuit de Protestantse kerk en die vonden het zo leuk.” Door deze positieve reacties en het feit dat met twintig foto’s het wel een klein boek werd, wilde Lussenburg het project opschalen.

‘Assen is een diverse stad’

“Als ik alleen foto’s ging maken van de leden van de Protestantse kerk dan werd Assen met een kerkelijk stempel bedrukt. Terwijl Assen een diverse stad is met veel verschillende culturen en mensen. Dat wilde ik proberen weer te geven in mijn boek en ik hoop dat dat gelukt is.”

Hij ging langs bij de moskee en in de Molukse wijk en ook deze mensen waren enthousiast. Daarna verspreide het verhaal over het project van Lussenburg zich snel: “Mensen meldde zich vrijwillig om geportretteerd te worden en soms belde ik aan bij een verkeerd adres. Als ik dan mijn verhaal vertelde, werden mensen zo enthousiast dat ze graag wilde meewerken.”

Bijzondere verhalen

De geportretteerden werden door de ramen heen gefotografeerd. In die ramen is dan ook de weerspiegeling te zien van een verstilde stad. “Op geen enkele afbeelding is een voetganger of een fietser te zien, dat typeert ook de lockdown.” En niet alleen dat, ook de verhalen die mensen vertelden waren bijzonder. Een aantal van die verhalen zijn Lussenburg goed bijgebleven, vertelde hij aan Jetta Klijnsma.

“Een geportretteerde persoon liet mij weten dat ze het een cadeautje vond dat ik langs was geweest. Dat was iemand waar ik willekeurig bij heb aangebeld. Dan merk je toch wat een lockdown met mensen doet. Even de aandacht en het gesprek wat je hebt met iemand. Dat dat al zoveel kan doen voor iemand. Het is dan ook geen somber boek geworden, maar dat is ook te zien aan de foto’s.”

In totaal bevat de eerste druk een oplage van 500 exemplaren. Het boek is te koop voor 18,50 euro bij de Asser boekhandels Van der Velde Boeken, Van der Kuijl en de Bruna in Vanderveen en online bij uitgever Anderszins.