Menu Sluiten

Koninklijke onderscheiding voor Assense Henk Kleiker

Henk Kleiker uit Assen is vanmiddag in het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door burgemeester Marco Out.

Foto © Aangeleverde foto
Henk Klein met burgemeester Marco Out

Door: Romy Posthumus

De afgelopen jaren was Kleiker vooral te vinden in het Nationaal Gevangenismuseum. Omdat hij 40 jaar in Veenhuizen voor het ministerie van Justitie werkte, kende hij het leven binnen de gevangenismuren als geen ander.

Zijn kennis en ervaring is gebruikt voor het schrijven van handboeken voor toekomstige vrijwilligers die het verhaal van Veenhuizen en de gevangenissen verder vertellen aan bezoekers van het museum. Mede op basis van zijn inbreng is ook de vaste tentoonstelling samengesteld. Kleiker was daarnaast rondleider, bestuurder van de oude boevenbus en lid van de klussenploeg van het museum.        

Andere vrijwilligersfuncties

Kleiker heeft in Veenhuizen ook een groot aantal andere vrijwilligersfuncties vervuld. Zo was hij jarenlang voorzitter van voetbalvereniging Veenhuizen. Hier stak hij ook als vrijwilliger de handen uit de mouwen. Zo was hij kantinebeheerder, organisator van klaverjaswedstrijden en kleding- en materiaalbeheerder.

Verder stond Kleiker aan de wieg van de oprichting van de tennis- en Oranjevereniging en de jeugdsoos. Ook vervulde hij de functie van secretaris van de dorpsreünie, was hij voorzitter van de ANBO, afdeling NORG en lid van het WMO-platform in de gemeente Noordenveld.