Menu Sluiten

Kenniscafé Assen over liefde

Op 24 september organiseert Kenniscafé Assen een avondvullend programma over het thema liefde. Diverse deskundigen bieden hun kijk op de zaak en zetten het publiek aan het denken over een onderwerp waar je alles al van denkt te weten. Na twee online avonden is dit de eerste editie van Kenniscafé Assen die in levende lijve plaatsvindt.

Foto © Archief

Weinig fenomenen veroorzaken zulke intense gevoelens als de liefde. Van de gelukzaligheid van de roze bril tot de pijn van de op de klippen gelopen relatie en van de liefde die je voelt voor je kind tot het immense gat dat het wegvallen van een naaste slaat. Liefde voel je niet alleen voor mensen. Je kunt ook houden van je kat, God, de kunst. In een poging grip te krijgen op dit even ongrijpbare als essentiële verschijnsel, vraagt Kenniscafé Assen diverse deskundigen te delen wat zij weten over de liefde.

Martine Maan
Liefde is… welbegrepen eigenbelang. Tenminste, als je het evolutionair bekijkt. Martine Maan is evolutiebioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt o.m. partnerkeuze bij dieren en hoe dit soorten laat veranderen en nieuwe soorten doet ontstaan. Tijdens Kenniscafé Assen richt ze haar biologische blik op liefde bij die heel speciale diersoort: de mens.

Thijs Lijster
Disneyfilms als Sneeuwwitje, Belle en het Beest, De Leeuwenkoning of Frozen zitten vol romantiek. Maar welk beeld van de liefde schetsen ze? Het ongevraagd kussen van een slapende prinses en verliefd worden op je ontvoerder is in Disneyfilms net zo vanzelfsprekend als samen lang en gelukkig leven. Tijdens Kenniscafé Assen ontleedt kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster van de Rijksuniversiteit Groningen de liefde volgens Disney.

Chris Homborg
Man en vrouw worden verliefd en krijgen kinderen. Dat is bij veel mensen automatisch het beeld dat opkomt als ze over liefde nadenken. Maar wat nou als je als jongen ontdekt dat je niet op meisjes valt, maar op jongens? Of je voelt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent? Als voorlichter van het COC Groningen Drenthe, gaat Chris Homborg erover in gesprek op scholen. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt hij over de zoektocht naar liefde als je niet in de norm past.

Anne Prins
Bruiloften saai? Niet als je trouwambtenaar Anne Prins inschakelt. Hij verzorgt huwelijksvoltrekkingen met humor. Wat weet hij over de liefde na talloze koppels in de echt te hebben verbonden? Hij vertelt het tijdens Kenniscafé Assen.

CYNN
Veruit de meeste popliedjes bezingen de liefde. Ze gaan over liefde op het eerste gezicht, onbeantwoorde liefde, eeuwige liefde of juist gebroken liefde. Ze laten je liefde in al haar verschijningsvormen voelen. Een avond over liefde is dan ook niet compleet zonder muziek. Daarom verzorgt one-woman-band CYNN een muzikaal intermezzo.

Over Kenniscafé Assen
Kenniscafé Assen biedt vijf keer per cultureel seizoen een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deskundigen delen hun kennis over het thema van de avond en gaan in gesprek met het publiek. Tickets zijn te verkrijgen via www.kenniscafeassen.nl. Presentatie: Rosa Timmer (Dagblad van het Noorden). Redactie en organisatie: Hermen Visser, Hink Slagter en Loes Groen. Kenniscafé Assen wordt financieel ondersteund door de Provincie Drenthe, de Gemeente Assen en Ondernemersfonds Assen.