Menu Sluiten

‘Kazerne Assen moet goed gevuld blijven: met Defensie en andere rijksdiensten’

Provincie Drenthe en gemeente Assen sturen vandaag een pittige brief naar de vaste Kamercommissie voor Defensie, die volgende week donderdag debatteert over sluiting van de Johan Willem Frisokazerne. Het is het laatste offensief vanuit de provinciehoofdstad, dat ervoor moet zorgen dat de kazerne overeind blijft.

Bestuurders van gemeente, provincie en maatschappelijke organisaties samen in strijd voor Asser kazerne
© RTV Drenthe / Margriet Benak

Door: Margriet Benak

In de brief staan twee harde voorwaarden willen provincie en Assen met de staatssecretaris in gesprek blijven: behoud van Defensie in Assen en de 1050 arbeidsplaatsen die er nu zijn moeten minstens overeind blijven.
Behoud van Defensie op het kazerneterrein betekent niet dat gemeente- en provinciebestuur zich vastklampen aan behoud van het bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen. De partijen zijn bereid militairen te laten gaan, ‘als dat maar niet ten koste gaat van de werkgelegenheid’.

Speelruimte voor staatssecretaris
“We moeten ook de staatssecretaris wat speelruimte geven. Het zou heel ingewikkeld zijn om te zeggen dat alle militairen moeten blijven. Er mogen ook andere partijen op. Maar voor ons is van belang dat de JWF-kazerne goed gevuld moet blijven met defensiepersoneel, anders is het geen kazerne meer, maar er is ruimte voor andere rijksdiensten”, aldus burgemeester Marco Out.

Zo wijzen de partijen op de komst jaren geleden van 250 medewerkers van van de dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie op het kazerneterrein. De dienst voor gevangenenvervoer heeft 6 miljoen gestoken in de huisvesting op de JWF-kazerne. “We willen heel graag het gesprek aan over meer rijksdiensten, als dat ook een deel van een oplossing kan zijn”, aldus commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

‘Voorzichtige stapjes voorwaarts’
Na twee formele gesprekken met staatssecretaris Christophe van der Maat hebben de bestuurders het gevoel ‘dat ze voorzichtig wat stapjes voorwaarts maken’. “De staatssecretaris is wat minder onverbiddelijk dan in zijn eerste boodschap. Die luidde keihard ‘de kazerne van Assen moet dicht’, vanwege forse bezuinigingen op Defensievastgoed. Maar we proeven nu toch meer bereidheid om te kijken hoe de kazerne open kan blijven. Toezeggingen zijn er niet, maar het geluid is anders dan zijn eerste boodschap, en dat geeft een basis om verder te praten”, zegt Out.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

De staatssecretaris wil praten over het plan van Ondernemend Assen om de historische kazerne te verduurzamen
© RTV Drenthe / Margriet Benak

Belletje van staatssecretaris
Gemeente en provincie zijn blij met de steun van maatschappelijke organisaties uit Assen, zoals Ondernemend Assen. Dat heeft een plan gestuurd naar Den Haag, met het voorstel om de monumentale kazerne toekomstbestendig te maken, door middel van een verduurzamingsatelier. Samen met het onderwijsveld en ondernemers uit de regio willen ze rijksoverheid helpen de historische JWF-kazerne compleet te verduurzamen, en er tegelijkertijd een opleiding aan te koppelen voor verduurzamingstechnici, en restauratiebouw. Hiervoor zouden fondsen aangeboord kunnen worden.

Gisteren heeft de staatssecretaris van Defensie contact gezocht met Ondernemend Assen over het verduurzamingsplan. ‘Hij wil er binnenkort met ons over in gesprek, want hij waardeert het dat er ook meegedacht wordt met de vastgoedoperatie waar Defensie voor staat”, zegt een blije voorzitter Kor IJszenga van Ondernemend Assen “en dat er niet alleen vanuit de Calimero-gedachte wordt gestreden.”

(verhaal gaat verder onder de afbeelding)

 

Posters in de stad met een QR-code moeten de petitie voor de kazerne een boost geven
© Ondernemend Assen

Petitie een boost
Om zoveel mogelijk steun van de Assenaren te krijgen voor behoud van de JWF-kazerne, zijn er vandaag posters in de stad opgehangen, en worden er 50.000 flyers uitgedeeld met de oproep om ook vooral de petitie Steun de Johan Willem Frisokazerne in Assen te tekenen. Een QR-code moet dat vergemakkelijken. Ook zijn dit weekend teams in het stadscentrum op pad gewapend met een iPad, om meer steun voor de kazerne te krijgen.

Initiatiefnemer Jan Maarten Pol zag de petitie vanmorgen al over de 10.000 handtekeningen heengaan en hoopt dit weekend op nog duizenden erbij. “De kazerne hoort bij het DNA van Assen.” Dinsdag overhandigt hij het pakket met handtekeningen, en alle bijbehorende verklaringen van ondertekenaars aan de vaste Kamercommissie voor Defensie. “Dat wordt een lijvig boekwerk van 360 pagina’s. En dan hoop ik dat de Kamercommissie ook vooral even kijkt naar wat de kazerne voor Assen betekent.”

Steun van Kamermeerderheid?
Donderdag volgt het Kamerdebat met de staatssecretaris over de dreigende sluiting van de kazerne. Gedeputeerde Henk Brink (VVD) heeft goede moed dat een meerderheid Assen steunt in behoud van de kazerne. “Als ik het zo beluister laat een meerderheid van de Kamerfracties ons niet in de steek.” Hij noemt daarbij vooral CDA en ChristenUnie, die pal voor de kazerne staan. Zijn eigen partij de VVD heeft zich nog niet zo duidelijk uitgesproken over steun.

Wel weten alle partijen volgens Brink heel goed dat Assen al hard getroffen wordt door het enorme banenverlies in de regio, door het versneld stoppen van de gaswinning in Groningen. “Minstens zevenduizend banen staan op de tocht, waarbij met name Assen getroffen wordt. Sluiting van de kazerne zullen ze niet zomaar laten gebeuren”, besluit Brink.