Menu Sluiten

Jongeren in Assen willen een jeugdsoos

Jongeren in Assen zijn niet te spreken over uitgaansgelegenheden in de provinciehoofdstad. Ook missen ze een jeugdsoos of jongerencentrum. Volgens een onderzoek van Vaart Welzijn is er grote behoefte aan een plek waar ze elkaar buiten school kunnen ontmoeten.

Jongerencentrum El Padrino in Assen opende begin dit jaar de deuren, nadat het onderzoek van Vaart Welzijn is gedaan.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

 

Er zijn gesprekken gevoerd met 70 jongeren tussen de 12 en 20 jaar naar de wensen en behoeften van deze doelgroep, schrijft RTV Drenthe. Daaruit blijkt dat er meer voorzieningen voor jongeren moeten komen.

Informatie wordt niet gevonden

Meer overdekte plekken binnen of buiten om elkaar te ontmoeten, een openluchtzwembad, meer uitgaansvoorzieningen en meer buitenvoorzieningen. Het is een greep uit de ideeën die de jongeren hebben om hun stad aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Vooral de zestienplussers zien graag meer uitgaansgelegenheden en meer winkels. De jongere jeugd ziet graag meer skatebanen of andere buitenvoorzieningen.
Ook blijkt uit het onderzoek dat jongeren vaak niet goed op de hoogte zijn van waar er bepaalde informatie gevonden kan worden. Dat er geld beschikbaar is voor activiteiten voor jongeren via stichtingen als Stichting Stimulering Leefbaarheid Assen (STILA) en Mijn Buurt Assen (MBA), weten ze vaak ook niet.

Het samenzijn missen

Daarnaast werd in het onderzoek ook stilgestaan bij de coronaperiode. De afgelopen twee jaren misten jongeren het fysieke contact, maar ook het samenkomen tijdens feestjes, sport en bijvoorbeeld het naar de bioscoop of het zwembad gaan.
Eén van de jongeren verwoord het zo: “Wat ik het meeste mis in de coronaperiode zijn de culturele en maatschappelijke uitjes en activiteiten. Ook vind ik het erg jammer dat werkweken en uitwisselingen niet doorgaan. De avond uitgaan mis ik wel.”

Naast de 70 jongeren hebben ook nog 900 jongeren van 12 tot en met 23 jaar aangegeven welke thema’s zij belangrijk vinden. Veiligheid staat voor hen voorop. “Pak de hangjeugd aan die vernielingen maakt en intimideert!”, benoemt één van hen. Ook social media en geld zijn voor deze groep belangrijke thema’s.