Ruim 8000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar wonen in Assen. Met allemaal verschillende opleidingen, hobby’s, meningen en ideeën. Maar over één ding zijn veel jongeren het eens: er is weinig te doen in Assen. In de serie ‘Jong in Assen’ onderzoeken we wat er is en wat er mist in Assen.
Door: Romy Posthumus en Esmée Söllner
‘Een uitgaansleven’, ‘een plek om samen te komen’, ‘cultuurdingen’, ‘gewoon iets om te doen’, ‘een kroeg’: als je jongeren uit Assen vraagt wat zij missen zijn dit de antwoorden die je krijgt. Eén antwoord stijgt er ver bovenuit: gewoon een plek binnen waar jongeren samen kunnen komen.
Jongeren trekken weg
De jeugd klaagt al langer dat er weinig te doen is in de provinciehoofdstad. In 2017 sloten verschillende Asser nachthoreca zoals The Beefeater, Feestcafé en Club11. Hier kwam niks voor in de plaats. Als jongeren wel iets willen organiseren, is daar volgens hen weinig begrip voor. Dit heeft als gevolg dat veel jongeren wegtrekken, bijvoorbeeld om te studeren.
(tekst gaat verder onder de foto)
“Ik denk dat 95 procent van alle mensen om mij heen of naar Groningen of naar een andere stad verhuizen”, vertelt Stijn Kamphuis, oprichter van New Wave. “Niet alleen om te studeren, maar ook om ‘s avonds iets te doen met vrienden. In plaats van elke avond bij iemand thuis willen zitten of buiten in de kou moeten staan.”
Buiten hangen
De jongere jeugd zoekt vertier in dorpen om Assen heen, zoals in Beilen. Daar zijn wel jongerenkroegen of feesten waar ze welkom zijn. Maar het kan daar ook flink misgaan, vertelt Stefan Anjema van Pand 17. “Laatst waren hier twee mannen aan het tennissen. Hij vertelde dat zijn dochter van 15 jaar dronken was thuisgekomen uit Beilen. Dat kan niet, daar moet je wat aan doen.”
Volgens Anjema is het belangrijk om kinderen te stimuleren niet naar omgelegen dorpen te gaan, maar ze hier in Assen te houden. Waar ze in de buurt op een veilige manier samen kunnen komen.
Altijd buiten
Voor jongeren die wél in Assen blijven zit er niks anders op: ze moeten of hun ouders lief aankijken of ze zoeken een plekje buiten om met vrienden te hangen. In een park, bij de skatebaan of in de binnenstad. Dat zorgt dan weer voor veel irritatie bij buurtbewoners.
(tekst gaat verder onder de foto)
“Wij hebben altijd buiten gezeten. Daar werden we ook wel eens weggestuurd vanwege overlast”, vertellen Yente en Lisa. “De meeste oudere mensen die schrikken zich af van ons omdat wij jongeren zijn en niet altijd goed zijn. Die vinden het niet altijd leuk dat jongeren op straat hangen.” Ook Finn herkent dit: “Als je naar buiten gaat krijgen mensen last van je. Die kijken heel anders naar ons dan dat wij zelf doen. Dan krijg je veel overlastmeldingen, terwijl je eigenlijk buiten bent omdat je niks anders te doen hebt.”
Jeugdoverlast
De cijfers liegen er ook niet om. Assen heeft veel last van de jeugd. In 2021 kwamen er ongeveer negenhonderd meldingen binnen van jeugdoverlast. Met jeugdoverlast bedoelt de politie alle overlastmeldingen die aan jeugd kan worden toegeschreven. Denk aan afval achterlaten, herrie maken of rondhangen op plekken waar dat niet mag. Vandalisme en bedreiging vallen niet onder overlast, omdat dat bij de politie als misdrijven te boek staat.
Corona lijkt de jeugdoverlast alleen maar erger te maken. Jongeren kunnen niet naar sportclubs, de scholen waren een tijd fysiek gesloten en alles wat er nog wel is voor jongeren is dicht. Je kunt je afvragen, is er niet veel jeugdoverlast doordat er zo weinig te doen is voor jongeren in Assen? Maar hoeveel is er nou echt te doen voor jongeren in Assen? Dat zullen we in de volgende drie afleveringen van de jongerenserie ‘Jong in Assen’ uitlichten.
De serie ‘Jong in Assen’ bestaat uit vier afleveringen en is een samenwerking van Omroep Assen en RTV Drenthe. De volgende afleveringen worden gepubliceerd op 19 januari, 26 januari en 2 februari.