Menu Sluiten

Is een videodeurbel de oplossing voor de autobranden in Assen?

Assen wordt al lange tijd geteisterd door autobranden. Vorig jaar was het tientallen keren raak en ook in het nieuwe jaar moest de brandweer al een paar keer uitrukken in de provinciehoofdstad. De gemeente besloot daarom om tijdelijk camera’s op te hangen in de Asser wijk Pittelo. Maar bewoners kunnen zelf ook bijdragen aan de veiligheid in de wijk.

© Omroep Assen/Esmée Söllner

Dat doen ze door camera’s of videodeurbellen te installeren en te registreren bij de politie. Bij dit systeem, genaamd ‘Camera in Beeld’, kunnen burgers en bedrijven zich aanmelden. Bij een misdrijf kunnen deze camerabeelden helpen om daders op te sporen. In het systeem kan de politie dan zien welke inwoners en bedrijven een camera hebben om daarna de beelden op te halen en te gebruiken bij de opsporing van de verdachten.

Burger kan politie helpen

Het hebben van een videodeurbel of een andere soort van camera is zinvol, legt woordvoerder Kim Eissen van de politie uit. “We kunnen het tijdstip van een misdaad zien, de aanleiding, het geslacht of andere dader-informatie. Dat is allemaal waardevol voor ons. Daarbij zijn ook alle soorten camera’s bruikbaar.”

Vooral bij autobranden is burgerinformatie bruikbaar, vertelt Eissen. “Onderzoeken bij autobranden zijn net puzzels. Het zijn allemaal stukjes die in elkaar moeten vallen. Het is ingewikkeld en soms kan net die ene burger belangrijke informatie hebben; het laatste puzzelstukje.”

Hoe zit het met privacy?

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat er regels verbonden zijn aan het gebruik van camera’s en videodeurbellen. Zo mogen camera’s alleen eigen bezittingen filmen en niet zomaar op de openbare weg gericht staan, om privacy van voorbijgangers te beschermen. Daarbij is het van belang om duidelijk te maken dat er een camera hangt, bijvoorbeeld met een bord of sticker.
In uitzonderlijke gevallen is het toch mogelijk om met een videodeurbel of camera meer te filmen dan alleen je eigen tuin of portiek. “Als het echt niet anders kan, dan is het mogelijk. Maar dit verschilt per situatie en is daarom van tevoren moeilijk in te schatten. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij degene die de camera aansluit”, legt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens uit.

‘Veilig gevoel’

Een van de inwoners die al gebruikmaakt van dit systeem is Ger de Vos. De Assenaar heeft sinds een tijd een videodeurbel geïnstalleerd om zijn oprit en auto in de gaten te houden. “Zo’n deurbel laat je zien, als je niet thuis bent, wie er voor je deur staat. Maar neemt ook opnames als er beweging te zien is op de oprit. Dus stel je voor er lopen vreemde mensen of er staat een onbekende auto op je pad. Dan kan je dat dus zien.”
De Vos heeft zo’n deurbel aangeschaft, omdat het hem ook een veilig gevoel geeft. “Je hoort van iedereen dat het een veiliger gevoel geeft. Maar het helpt natuurlijk ook voor inbrekers of andere vreemden. Ik hoop dat het hebben van camera’s mensen afschrikt. En je kunt het altijd zien als er iets gebeurd is, dus dat is voor de verzekering en de politie natuurlijk ook handig.”
Bekijk hier hoe camerabeelden bij kunnen dragen aan de veiligheid van Assenaren.
Groot voorstander van de actie ‘Camera in Beeld’ is de VVD Assen. Al in oktober vorig jaar uitte de fractie zorgen over de autobranden. Fractievoorzitter Michiel Hasslacher vroeg het college hoe ze hier tegenover stond en het gebruik van videodeurbellen en specifiek aanmelding bij het politiesysteem te stimuleren. Daarop besloot de gemeente dit te promoten op sociale media.
Ook in de begrotingsvergadering van halverwege november haalde de VVD dit onderwerp nogmaals aan. “Iedereen wil zijn auto gewoon veilig op straat neerzetten. Wij maken ons dan veel zorgen over de autobanden in de stad. Daarom hebben we tijdens de vergadering aandacht gevraagd voor ‘Camera in Beeld’. Ook hebben we aan de burgemeester (Marco Out, red.) gevraagd of we daar als gemeente meer mee kunnen doen. We wachten nog op een terugkoppeling van de burgemeester”, zegt Hasslacher.
‘Iets doen’
Hasslacher wil samen met de gemeenteraad ook graag wat betekenen. “Laat de burgemeester vooral naar ons toekomen met plannen. Wij zijn geen experts, dat is de politie. Maar die moeten ons wel laten weten wat wij kunnen doen. Wij, als VVD, staan er positief tegenover om extra middelen of bevoegdheden goed te keuren in de raad. Maar dan moeten de experts ons wel aangeven wat ze nodig zijn.”
Ook het extra cameratoezicht in Pittelo is volgens de fractievoorzitter een stap in de goede richting. “We moeten de resultaten nog even afwachten, maar als de inwoners daar tevreden over zijn, dan staan wij er positief tegenover.”