Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Martin Rasker van de VVD

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Martin Rasker van de VVD

 

Foto Martin Rasker
Foto © Omroep Assen / Batul Ashoti

Martin Rasker is geboren in Groningen, waar hij ruimtelijke wetenschappen heeft gestudeerd aan de rijksuniversiteit. 30 jaar geleden verhuisde hij met zijn vrouw en zijn eerste kind naar Assen. Hier breidde het gezin met twee kinderen uit. Inmiddels woont Rasker nog alleen met zijn vrouw in de wijk Kloosterveen, de kinderen hebben het ouderlijk huis al verlaten, in wat volgens hem toch echt wel de mooiste stad van het noorden is.

Naast zijn baan als gemeenteraadslid is hij ook teamleider Informatiemanagement & Automatisering bij de Provincie Drenthe. “Een hele mond vol,” geeft hij toe. “Ik roep meestal, we doen iets met computers.” Daarnaast heeft Rasker ook nog enkele B.V. ’s op zijn naam staan.

Veel vrije tijd heeft hij door zijn vele werkzaamheden niet, maar wanneer het even kan fietst hij graag en doet hij aan hardlopen. “Sinds een jaar of twee, tweeëneenhalf inmiddels loop ik twee tot vier keer in de week hard. Dus als je in Kloosterveen een streep ziet, dan ben ik dat en dan loop ik vooraan de streep,” grapt de VVD’er.

VVD

“Ik ben net als veel Nederlanders eerst vrij druk geweest met het gezin en misschien ook wel mijn carrière. Dan op een gegeven moment denk je, je moet eigenlijk ook iets doen voor het geheel, voor de gemeenschap of voor de gemeente.” Maar wat precies wist hij niet totdat hij via zijn werk een Asser gemeenteraadslid leerde kennen. Dit bleek een VVD’er te zijn, een partij waar Rasker affiniteit mee had. “Er was ruimte in het bestuur toen, dus ik heb eerst een tijdje in het bestuur gezeten. Zo kon ik de fractie van dichtbij bekijken. Vervolgens mocht ik de gemeenteraad in. Eerst vier jaar in de oppositie gezeten en de afgelopen vier jaar in de coalitie.”

Vanzelfsprekend was de keuze voor de VVD niet. “Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn vader is in hart en nieren een PvdA’er, FNV-lid en werkte in de bouw. Ik heb altijd gevonden, het collectief is mooi maar iedereen kan zijn eigen weg vinden. Als je hard werkt, dan kom je er ook. Dat heeft de nodige discussies opgeleverd thuis, want ik moest lid worden van een vakbond. Maar daar zag ik de zin niet van in. Ik heb zelf altijd gedacht, iedereen kan op eigen kracht heel ver komen. Misschien is dat een kenmerk van een liberaal.”

Communicatie en energietransitie

Dat de communicatie tussen de gemeente en de Assenaar soms beter kan, erkent Rasker. Als voorbeeld noemt hij zelf de voorlichting over de energietransitie in Kloosterveen. “Door foutieve communicatie, ben ik van overtuigd, is de energietransitie daar verkeerd gevallen. In de raad hebben we daarover gezegd; zorg dat mensen goed voorgelicht worden. Dat het helder is. Dat het geen dwang is. Dat 2030 geen vaste datum is. Dat is in het begin toch verkeerd overgekomen. Later is dat wel beter gegaan en volgens mij zijn ze nu goed in gesprek. Communiceren blijft één van de moeilijkste zaken, blijkt iedere keer weer.”

De VVD wil in 2050 van het aardgas af zijn. Maar dit moet volgens Rasker op een reële manier gebeuren en zonder dwang.

Kazerne behouden

Als het aan de VVD ligt, blijft de kazerne open en waar die nu is. Mocht het toch tot een sluiting komen, wil de partij in ieder geval voldoende vervangende werkgelegenheid ervoor terugkrijgen. Ook moeten de gebouwen dan goed bezet worden door andere diensten. De huidige kazerne ombouwen tot een woonwijk en een nieuw defensiecomplex bouwen op het TT-circuit, zoals 50Plus voorstelt, noemt Rasker een mooi maar onmogelijk plan. Defensie zou volgens hem helemaal geen nieuw gebouw willen bouwen op het circuit. Bovendien heeft de gemeente de kazerne niet nodig voor woningen. “We hebben voldoende ruimte in Kloosterveen om bij te bouwen. We gaan hier het stadskwartier bouwen, vanuit het stadscentrum naar het Havenkwartier toe. Dus er staan 3500 woningen op rij zonder dat wij dat terrein van defensie nodig hebben.”

Wel in het college maar met een andere samenstelling?

Rasker zegt wel in het college te willen, maar dat hoeft van hem niet per se in dezelfde samenstelling te zijn als die er nu is. “Als de verkiezingen geweest zijn, zien we wat de uitslag is. We moeten dan de programma’s lezen van de partijen zoals die nu zijn en kijken wat goed bij elkaar past. Zowel qua programma’s, als soms ook qua mensen.”

Formule 1

Rasker zou graag zien dat de Formule 1 in de toekomst naar Assen komt. Volgens hem zal dat de stad, net als de TT, veel opleveren. “Formule 1 zal enorme publiciteit geven. Dus dat is goed. Goed voor toerisme. Mensen die nog eens terugkomen als ze een keer bij de Formule 1 geweest zijn.”

Vluchtelingen welkom in Assen

“Wij doen meer dan de gemiddelde andere gemeente op dat gebied, maar ik wil onderstrepen dat ze in Assen heel erg welkom zijn,” zegt Rasker over de opvang van vluchtelingen in de stad. Volgens hem kunnen de stad en haar inwoners dat dragen. “Dat is misschien ook wel een compliment voor onze eigen inwoners.” Daar heb je altijd mensen tussen zitten die de boel verstieren, meent de VVD’er, maar over het algemeen gaat het prima. “Ik denk dat er een limiet aanzit. Moet je nog verder gaan? Dat weet ik niet, maar op dit moment, deze 1000 en tijdelijk 500 extra kan Assen prima dragen.”

 

Het gehele interview met Martin Rasker is hier te beluisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.