Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Ronald Witteman van CDA

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Ronald Witteman van het CDA.

Ronald Witteman in gesprek met presentator Gert van Enk 

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner 

 

“Ik ben een echte Drent”, zo begint Ronald Witteman zijn gesprek. Geboren in Havelte en sinds 1989 neergestreken in Assen. Daar begon hij als verpleegkundige te werken in het Wilhelmina Ziekenhuis. Ondertussen is hij vader geworden van een zoon en een dochter, woont hij in Mardijk en is hij werkzaam als manager in de ouderenpsychiatrie. 

Sinds een jaar of zes is Witteman lid van het CDA. Hij is benaderd door de partij. Eerst zat hij in het bestuur, daarna is hij fractievoorzitter geweest en tijdens deze verkiezingen is hij de lijsttrekker. “Ik deed altijd veel vrijwilligerswerk bij de kerk. Toen het ouderlingschap stopte, wist ik niet goed wat ik moest gaan doen. Op dat moment ben ik gevraagd om de politiek in te gaan. Is dat niet iets voor jouw? Tot nu toe heeft het goed uitgepakt.”

Plek 7 

De zevende plek op de lijst is een bijzondere voor Witteman. Toen hij begon bij het CDA stond hij op plek zeven. Dit jaar staat zijn zoon ook op deze plaats. “Dat vind ik mooi. Hij vindt ook overal wat van. En dat laat hij horen via de lokale politiek.” Elkaar de tent uitvechten gaan de heren niet, maar het kan zeker een keer voorkomen dat ze het niet eens zijn met elkaar. Witteman vindt dat goed voor de dynamiek binnen de partij. 

Last van de landelijke crisis hebben ze niet. “Er zijn wel meer partijen waar wat aan de hand is. Iedereen vindt ergens wel wat van. De netwerken zijn goed, ook de lijntjes met Den Haag zijn kort. Ik kan alle bewindspersonen gewoon bellen als dat nodig is. Het is een familiepartij waar we elkaar snel weten te vinden.” 

Normen en waarden

“Respect voor elkaar, normen en waarden. Dat maakt een goede samenleving. Daar staat het CDA voor”, vertelt Witteman. Die normen en waarden missen nog wel eens in de praktijk. Witteman is dan ook voor meer camera’s in de stad. Want wie een goede burger is, heeft niks te verbergen voor die camera’s vindt hij. Hij weet ook al waar hij die camera’s wil hebben hangen. Bijvoorbeeld in de Rolderstraat of in de Gouverneurstuin. En het verleden heeft uitgewezen dat het effect heeft.

Wat Witteman lastig vindt, is dat het college wel wat verder samen de samenleving is af komen te staan. Hij vindt dat het college van burgermeester en wethouders Assen in de volle breedte in balans moet houden. En daarbij niet te veel kan vragen van de inwoners. Hij doelt daarmee vooral op de energietransitie. Die in Assen niet altijd even soepel verloopt. “We hadden veel eerder de participatie van de inwoners nodig. Inwoners hebben elkaar nodig om goede dingen te doen. Onder tijdsdruk of dwang dingen gaan doen, kost te veel tijd en geeft te veel weerstand.”

‘Andere accenten’

Witteman hoopt dat het CDA in het college komt. Met welke partijen ze willen samenwerken, vindt hij lastig te zeggen. “Er zijn eigenlijk geen verschillen tussen de partijen. We willen allemaal dezelfde dingen voor de stad. Alleen de accenten liggen anders. We willen graag samenwerken in het college. Het mooiste is als er een mengeling van partijen is. Dat is dan de dwarsdoorsnede van Assen. Maar de kiezer moet uiteindelijk bepalen welke partijen er in het college komen.”

En als ze in het college komen, dan weten ze ook wat ze willen bereiken: vreemd geld binnen halen. ‘Daarmee bedoelen we meer toeristen naar Assen trekken.’ Dit gaat het CDA doen door de binnenstad aantrekkelijker te maken. Want volgens Witteman is de stad meer dan de TT en het Drents Museum. Daarom zou hij ook graag de Formule 1 naar Assen halen. 

2050 haalbaar?

Witteman is nog niet helemaal gerustgesteld over het gasvrij zijn in 2050. “Voorlopig kunnen we nog lang niet zonder gas. En de alternatieven die er zijn, zijn onbetaalbaar. Er komen wel ontwikkelingen aan die wel betaalbaar zijn. Ik vind dat we daarop moeten wachten. Bij nieuwbouw moeten we rekening houden met zoveel mogelijk gasvrij bouwen. Maar bij bestaande woningen moeten we goed kijken naar wat de mogelijkheden zijn.”

Hij vindt dan ook dat het college ambitieus is met de proeftuin en startwijk die de stad rijk is. “Volgens mij houden we onszelf voor de gek. We moeten kijken naar de ontwikkelingen die wel haalbaar zijn. Want waarom gaan we dit wel halen? Uiteindelijk gaan we het halen, maar we moeten de wetenschappers aan het werk laten. Daar komen de mooiste ideeën van.”

Het gehele interview met Ronald Witteman is hier te beluisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.

Luister maandag (21 februari) naar het interview met Martin Rasker van de VVD om 19:00 uur.