Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Albert Smit van ASSEN CENTRAAL

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Albert Smit van ASSEN CENTRAAL. 

Albert Smit in gesprek met presentator Gert van Enk 

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Met meer dan dertig jaar ervaring in de lokale politiek en acht jaar wethouderschap, kan je Albert Smit wel een doorgewinterde politicus noemen. Ooit was hij het jongste raadslid van Nederland. In Dwingeloo is hij 23 jaar raadslid geweest bij de PvdA. In 2010 werd hij wethouder van Assen. Dat heeft hij twee termijnen gedaan. Sinds 2018 is hij weer raadslid van de gemeente Assen. Vorige jaar scheidden hij en de nummer twee van ASSEN CENTRAAL, Luc Rengers, zich af van de Partij van de Arbeid. Sinds de afscheiding hebben de heren een eigen politieke partij opgericht ASSEN CENTRAAL.

Sinds 2000 woont Smit in Assen, maar heeft daarvoor altijd in Assen gewerkt. En ook die carrière stond in het teken van de politiek. “Ik ben ooit begonnen bij de Provincie Drenthe. Daar heb ik mijzelf opgewerkt als rechterhand van de commissaris van de Koningin.”

‘PvdA is niet meer zoals vroeger’ 

In november van vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat Smit en Rengers uit de partij stapten en samen doorgingen onder de naam ASSEN CENTRAAL. “Sinds de verkiezingen van 2018 begonnen er al scheurtjes te komen binnen de PvdA-fractie. Het begon met de strijd wie lijsttrekker werd van de partij. Dat is uitgesproken en zijn wij loyaal gebleven aan de partij. Maar het spanningsveld bleef doorsudderen. We zaten niet meer op dezelfde golflengte als de anderen. Dat ging vooral om de thema’s energietransitie en de woonvisie.”

Toch gingen ze door bij de PvdA. Het verschil in denken lieten ze niet naar buiten komen, maar de interne spanningen bleven zich opbouwen. “Moeten we hier dan wel mee verder? Er komt een tijd om te zeggen het is mooi geweest”, vertelt Smit. Dat moment kwam er in november van 2021. ASSEN CENTRAAL werd opgericht en nu doen ze met een flinke lijst mee aan de verkiezingen.

Jeugdige ouderen

Voor de zeventig jarige Smit is dit waarschijnlijk zijn laatste termijn in de raad. En daar wil hij, als ‘jeugdige oudere’ nog even laten zien wat hij kan. “Ik wil wel een beetje uit de hoek komen. Dat heb ik de laatste maanden bij ASSEN CENTRAAL wel laten zien. We zijn niet met alle voorstellen van het college meegegaan. Alleen is het op dit moment moeilijk om voorstellen tegen te houden. De coalitiepartijen hebben gezegd dat ze het altijd met elkaar eens zijn. Dan is het moeilijk om daar tussen te komen.”

De belangrijkste prioriteit van ASSEN CENTRAAL ligt bij de wooncrisis. “Er zijn te weinig huizen voor jongeren, mensen met wat lagere inkomens en er moeten meer huurwoningen komen in Assen. Wij proberen middenin de samenleving te staan en dit te vertalen in beleid. Maar het belang moeten we niet uit het oog verliezen. Daarom moeten we uitleggen aan de inwoners van de stad wat wel en niet kan.”

‘Luisteren naar de Assenaar’ 

Smit wil met de partij niet in een hokje geplaatst worden. “We zijn niet rechts of links. We zijn een gemêleerd gezelschap, met een diverse lijst. Luc en ik hebben veel ervaringen, maar we hebben ook nieuwe mensen. Deze zorgen ervoor dat er ook andere bijdragen worden geleverd. Dit zal er ook toe bijdragen dat we meer mensen kunnen aanspreken waar we toe in staat zijn. Maar het sociale aspect dat blijf je bij ons zien.”

Zo vindt de partij dat Kloosterveen uitgebreid moet worden, ondanks het verhaal wat nu speelt rondom het natuurgebied in de wijk. Ook zullen ze zich blijven inzetten voor een mooi woongebied. Ook blijft ASSEN CENTRAAL erbij dat er een recreatiegebied moest komen bij het TT-circuit, daar zou de binnenstad volgens Smit van hebben kunnen profiteren. En Smit hoopt dat de NAM in Assen blijft. “Maar als ze toch weggaan, zou dit met rijksmiddelen gecompenseerd moeten worden. Ook voor Assen om nieuwe ontwikkelingen aan te jagen.”

Zwembad boven Formule 1 

Als het aan Smit ligt komt dat openluchtzwembad er zeker. Maar wel moet subsidie geld, want zonder steun van de gemeente gaat een zwembad het niet redden. “Formule 1 of een ijsbaan is leuk, maar het kost allemaal veel geld. Daarom vinden wij dat het zwembad voorrang heeft.”

Of de partij dat ook echt gaat waar maken, ligt het er natuurlijk aan of ze in de coalitie komen. “Als die kans er is, willen we die pakken. Maar dan wel met meer zetels. Met twee zetels gaan wij niet aan tafel zitten bij gesprekken. Daar zijn toch echt meer zetels voor nodig.”

‘Het imago van Plop’ 

Naast ASSEN CENTRAAL is er nog een lokale partij in Assen, namelijk PLOP. En de slogan van de twee partijen is bijna hetzelfde: ze hebben beide oren en ogen voor de stad. “Plop heeft een imago. Dat kleeft zo nu en dan nog aan de partij. Dat is voor ons geen belemmering. Maar Luc en ik hebben bedacht als we doorwillen dan niet langer in hetzelfde stramien. Dan willen we door met een nieuwe partij. En de lokale partijen hebben de wind mee. Het vertrouwen in de landelijke partijen is laag. Daarom denken wij dat we het met onze partij kunnen redden in de raad.”

Het gehele interview met Albert Smit is hier te beluisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.

Alle interviews met de lijsttrekkers zijn hier terug te luisteren. Luister ook donderdag 10 maart en vrijdag 11 maart tussen 19:00 en 20:00 uur naar onze debatten met alle partijen die meedoen aan de verkiezingen in Assen.