Menu Sluiten

In Assen staat de eerste circulaire lantaarnpaal van Nederland

Het is een primeur: oude lantaarnpalen een tweede leven geven. Assen heeft vanmiddag de allereerste circulaire lantaarnpaal gekregen van Nederland. Deze ‘oude’ lantaarnpaal heeft tientallen jaren aan de Beilerstraat gestaan, is opgeknapt en kan nu nog jarenlang mee op een nieuwe plek in de wijk Peelo.

Foto © Marcel de Jong

Door: Romy Posthumus

“Staat ‘ie recht?”, lachte wethouder Bob Bergsma vanmiddag bij het plaatsen van de eerste lantaarnpaal. Dat staat hij. En dat geldt ook voor de 74 andere circulaire lantaarnpalen die zijn geplaatst in de wijk Peelo.

40 jaar

“Lantaarnpalen hebben in principe een levensduur van 40 jaar”, legt Kars Morsink uit van adviesbureau MONTAD dat zich bezighoudt met openbare verlichting. “Daarna worden ze eigenlijk altijd afgeschreven, zonder dat er wordt gekeken naar de staat van de masten.”

Dat moet anders, dacht de gemeente Assen in 2019. Samen met MONTAD begonnen ze het pilotproject ‘Circulair Verlicht’. Het idee achter dit project is om afgeschreven lantaarnpalen te herstellen zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden en dan net zo’n lange levensduur hebben als nieuwe lantaarnpalen.

(verhaal gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Morsink: “We hebben 75 lantaarnpalen uit de grond gehaald aan de Beilerstraat en hebben die opgeknapt.” De lichtmasten zijn geïnspecteerd, schoongemaakt en vervolgens minimaal opgeknapt. Het opknappen van de oude lantaarnpalen is goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe én het is ook nog eens beter voor het milieu.

Je kunt je dan afvragen, waarom deden we dit nog niet eerder? “Het is een simpel idee. Maar heel veel dingen zijn simpel en doen we nog niet”, zegt Robbert Dijkema van MONTAD. “Maar nu doen we het wel.”

Simpel maar uniek

Bergsma noemt het een ‘fantastisch mooi initiatief’. “Ik ben enorm trots dat wij hier in Assen de voorloper zijn met betrekking tot het hergebruiken van lichtmasten. Assen is de enige plek waar dit gebeurt.” Ook roept Bergsma andere gemeentes op om lantaarnpalen een nieuw leven te geven.

Vanuit verschillende gemeentes wordt al interesse getoond in de circulaire lichtmasten, laat Morsink weten. Daarom is MONTAD nu bezig een eigen Marktplaats op te richten, bedoeld voor circulaire lichtmasten.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus