Menu Sluiten

Hogere energierekening verwacht in najaar en winter. Deze houtkachelhandelaar uit Assen profiteert daar juist van

Het lijkt misschien nog ver weg, maar in het najaar en in de winter kunnen veel mensen een nog hogere energierekening verwachten. Door krapte op de energiemarkt is er namelijk sprake van een prijsstijging van gas en elektriciteit. Hoewel dit al meerdere jaren speelt, en prijzen nu ook door het dak schieten, is niet iedereen bewust van de hoge kosten.
© RTV Drenthe / Liam Heeremans

“We hebben eigenlijk sinds de zomer van 2021 een enorme krapte op de gasmarkt”, vertelt Erik Spriensma, energieadviseur van ‘Het Snoer Om’ uit Nietap, aan RTV Drenthe. Spriensma is onder meer adviseur voor de zakelijke markt. Hij helpt bedrijven bij de inkoop van gas en elektriciteit.

Oorzaken krapte
Zo is het besluit genomen om op termijn te stoppen met de gaswinning uit het Groningerveld, en is min of meer afscheid genomen van kolen- en kerncentrales. “Tegelijkertijd zijn we meer gas gaan gebruiken”, aldus Spriensma.

Bovenop de krapte speelt volgens de adviseur de oorlog in Oekraïne een belangrijke rol en draait Rusland de gaskraan steeds verder dicht. En daar blijft het volgens hem niet bij.

“Europa wil van het Russische gas af en dat betekent dat wij de aankomende jaren toegroeien naar een heel ander energiesysteem”, concludeert Spriensma. Volgens hem wordt Europa afhankelijk van vloeibaar ‘Liquefied Natural Gas’ (LNG-gas), wat met name wordt aangevoerd per schip en duurder is. “Dat betekent dus dat er aan de aanbodzijde heel veel verandert en dat gaan we merken de komende jaren.”

‘Van 2000 naar 5000 euro per jaar’
“De energieblokken die tot 2026 worden ingekocht zijn enorm in prijs gestegen, terwijl er in de tien jaar hiervoor sprake was van een lage energieprijs”, gaat Spriensma verder. En juist de hoge prijs gaat de consument voelen in de portemonnee. “Als je kijkt naar de groothandelprijzen, dan liggen die tien keer zo hoog. Voor een consument betekent dat bij een modelcontract van circa 2000 euro per jaar dat die prijs zal stijgen naar 5000 euro, misschien wel 7000 euro.”

Volgens de adviseur heeft dit gevolgen voor de maandelijkse voorschotten. “Die kunnen gaan stijgen van 200, 250 euro tot 500 euro per maand extra.” Die prijsverhogingen zijn wel nog afhankelijk van het verbruik van de klant. Energiecontracten worden daarnaast in hoofdlijnen variabel afgesloten. “Grote leveranciers bieden al driekwart jaar geen of mondjesmaat vaste prijzen meer aan.”

Spriensma geeft aan dat energie nooit een spannend vraagstuk is geweest. “Het is voor ons vanzelfsprekend, we hebben het gewoon, maar het is wel een eerste levensbehoefte als je kijkt hoe afhankelijk wij ervan zijn geworden”, analyseert hij. “Toen het in Oekraïne misging, ging iedereen ervan uit dat de situatie tijdelijk van aard zou zijn en de prijs op termijn weer omlaag zou gaan, maar dat is voorlopig niet het geval.”

Bekijk hier de video van RTV Drenthe over de energieprijzen die naar verwachting verder gaan toenemen.

‘Ik kan de vraag niet aan’
Wie profiteert van de stijgende energierekeningen bij consumenten is houtkachelhandelaar Ruben van Breemen uit Assen. Hij reviseert Noorse kachels om ze daarna volgens de fabrieksnormen te verkopen. “Normaal gesproken zakt de handel in de loop van maart in. Juist met deze tendens loopt de handel het hele jaar door”, vertelt Van Breemen in zijn showroom. “Ik was eraan gewend dat ik in de zomer wat rustiger aan kon doen en mij kon focussen op het herstellen van kachels. Nu is daar minder tijd voor.”

Doordat de vraag eerder is begonnen moet de kachelhandelaar nu al modellen van de website afhalen. “Ik had voorheen wel eens kachels niet op voorraad, maar dat was in de maanden januari of februari.” De verwachting is dat het nog drukker gaat worden na de zomerperiode. Hoewel de handelaar daarop is voorbereid kan hij de vraag niet aan. “Mijn agenda zit nagenoeg vol tot het einde van het jaar.”

Invloed op het milieu
Volgens de handelaar is een houtkachel niet altijd slecht voor het milieu. Het hangt namelijk af van het stookgedrag van de gebruiker. Van Breemen: “Ik kan je nog zo’n goeie kachel verkopen, maar als je de gebruikersaanwijzing of de tips niet opvolgt, dan kan het fout gaan.”

De ondernemer benadrukt dat verkeerd gebruik kan leiden tot twintig keer meer uitstoot. “Bijvoorbeeld bij verkeerd houtgebruik of te veel hout in de kachel. Dat zorgt voor een slechte verbranding.” Ook speelt de droogtefactor van hout een rol.
Of een houtkachel het beste alternatief is om de energierekening te drukken, is de vraag. Een woning goed isoleren en verduurzamen behoren ook tot de mogelijkheden. “Je kan tegenwoordig ook je energieverbruik monitoren. Daarbij krijg je een inzage in je verbruik”, sluit energieadviseur Spriensma af.