Menu Sluiten

In première bij DNK: een film over asielzoekers in Oranje


In 2014 kwam er in Oranje, het dorp met slechts 150 inwoners, zonder overleg een asielzoekerscentrum met 1400 asielzoekers.
Oranje werd binnen enkele weken een symbool van de angst van velen dat er in Nederland zoveel asielzoekers kwamen.

Foto © Aangeleverde foto

Wat er daarna in en rond het dorp gebeurde, bleef tot nu toe vrijwel onbelicht en is deze dagen weer hoogst actueel. Toen de nieuwscamera’s destijds vertrokken waren, zijn regisseur Sander Francken en producent Robbert van Lanschot begonnen met filmen – en dit hebben zij tot en met de sluiting van het centrum in 2017 voortgezet. Het heeft geleid tot de documentaire ‘Oranje- Hoe een klein dorp groot kan zijn die op 13 oktober voor genodigden en vanaf 14 oktober voor het publiek bij DNK te zien is.

Prijzen
Nog voordat ORANJE aan publiek is vertoond, werd deze al bekroond met de Prijs voor Beste Documentaire van het Noordelijk Film Festival 2020. En op het Internationale Festival van Santa Monica ontving de film een Honorabel Mention.

En voordat Oranje – ‘Hoe een klein dorp groot kan zijn’ in Assen in première gaat, wordt deze op 5 oktober in Berlijn vertoond tijdens het 4de Refugees Film Festival.

De film is vanaf 14 oktober dagelijks te zien in DNK Bioscoop te Assen. Kaarten zijn vanaf dinsdag 28 september te verkrijgen via www.dnk.nl/oranje.