Menu Sluiten

Hoe democratisch is het schrappen van een agendapunt?

Naar aanleiding van de debatten, vorige week in de consulterende vergadering, heeft het college besloten het onderwerp Kredietaanvraag aardgasvrije wijk Beek van de agenda te halen. Echter met de aantekening dat daardoor het budget tijdelijk met € 75.000 zou worden overschreden.

In de consulterende vergadering vorig week was er sprake van ongenoegen over de aanvraag van een krediet, omdat de aanvraag van € 273.420 zou een maand later gevolgd worden door een tussenrapportage. De verdeelde raad was van mening, dat het krediet pas verstrekt zou kunnen worden na de bespreking van die rapportage.

De Vaart erin houden     Wethouder Karin Dekker betoogde toen dat het geld nodig was om de zogenaamde keukentafelgesprekken met de bewoners door te laten gaan. “We moeten de vaart erin houden.” Geen krediet betekende een vertraging van het project. Gezien de bezwaren van de raad had het college toch besloten de krediet aanvraag van de agenda te halen en te bespreken na de discussie over de tussenrapportage. Met die aantekening dat het budget dan tijdelijk met € 75.000 overschreden zou worden. 

Uitholling dualisme     De raad bepaalt wat een college aan geld mag uitgeven. Het overschrijden van het budget, betekent geld uitgeven waar de raad geen toestemming voor heeft gegeven. Henk Santing (PLOP) betoogde dat “hier sprake was van uitholling van het dualisme en de lokale democratie wordt ten grave gedragen.” Ook het CDA was van mening dat de raad buitenspel werd gezet. Bovendien is het lastig aan de Assenaren uit te leggen dat “je met een lege portemonnee tocht geld kunt uitgeven.” Clemens Otto (50plus) had het ook graag in de raad willen bespreken. Albert Smit (AC) betoogde dat “de bewoners iets door de strot kregen geduwd waar de raad geen zeggenschap over had gehad.”

Krediet na Voortgangsrapportage     Zowel de ChrUnie (Cor Staal) als de VVD (Bert Homan) waren van mening dat de overschrijding van het budget toelaatbaar was. De rapportage komt in december, dus het onderwerp kan in januari geagendeerd worden en het project kan voortgang vinden.

Stemming     Het agendapunt Kredietaanvraag Beek werd van de agenda afgevoerd met 13 stemmen tegen (PLOP, 50plus, CDA, Deen, AC).

N.B. Luuk Rengers en Albert Smit hebben zich van de PvdA-fractie afgescheiden en gaan verder onder de naam Assen Centraal (AC)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.