Menu Sluiten

Hoe de lockdown ervoor zorgde dat Rembrandt naar Assen kwam

Ben ik nou in het Rijksmuseum of in het restaurant van zorg- en expertisecentrum Anholt in Assen? Die vraag komt ongetwijfeld op bij mensen die zich staan te vergapen aan het gigantische werk van Rembrandt van Rijn dat vandaag is onthuld in het woonzorgcentrum.

Het net echte meersterwerk van Rembrandt van Rijn is woonzorgcentrum de Anholt in Assen 

Foto © RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Het gaat om de Nachtwacht in ware grootte. Niet de echte natuurlijk, want die hangt vertrouwd in het Rijksmuseum. Maar wel een zeer goed gelukte replica. En daarmee komt een grote wens van bewoonster mevrouw Bouma uit.

Aandacht

Het brein achter deze culturele uitspatting van Anholt is kwaliteitsverpleegkundige Elly Veenstra-Van Dam. Ze praat regelmatig met mevrouw Bouma en kwam er zo achter dat zij veel van muziek en cultuur houdt. “En toen zag ik tijdens de lockdown iets over dat het Rijksmuseum bezig is met het project Rembrandt on tour”, vertelt ze enthousiast, aan RTV Drenthe, vlak voor de onthulling.

Een levensechte replica van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt verkast dit jaar naar verschillende verpleeghuizen en seniorencomplexen om ouderen de tijd en ruimte te geven om het te bewonderen. “Dat geeft plezier en twinkeling in de ogen. En zo willen we ook het welzijn van onze bewoners verbeteren”, aldus Veenstra-Van Dam.

En dat niet alleen. Het project is ook bedoeld voor ouderen die bijvoorbeeld vanwege mobiliteit niet zo gemakkelijk de lange weg richting het Rijksmuseum kunnen afleggen. “Nou, dan is het toch fantastisch dat het museum op deze manier in huis komt?” lacht de kwaliteitsverpleegkundige vol trots.

Bubbels en Rembrandtgebakjes

“Nou, die hele schutterij. En dat licht en donker van Rembrandt”, antwoord mevrouw Bouma glunderend vlak voor de onthulling op de vraag wat ze nou zo mooi vindt aan de Nachtwacht. Ze heeft de eer om het doek te onthullen. Daarna proosten de inwoners en personeelsleden met alcoholvrije bubbels en genieten ze van speciale Rembrandtgebakjes.

Anholt pakt flink uit in de komende drie weken dat het meesterwerk te zien is in het restaurant. “We brengen klassieke muziek en de oude meesters onder de aandacht. Maar er is ook een verhalenbingo met als thema Rembrandt. En ook een open atelier, zodat iedereen kan schilderen wat ‘ie wil”, legt Veenstra-Van Dam uit.

En niet alleen de inwoners en personeel kunnen zich de komende drie weken vergapen aan de Nachtwacht. Ook omwonenden zijn volgens de kwaliteitsverpleegkundige meer dan welkom om het schilderij te bekijken. Al zit één iemand vanaf vandaag constant op de eerste rij: mevrouw Bouma. “Ik ga hier de hele dag zitten en mooi genieten”, lacht ze tot besluit.

Bekijk op RTV Drenthe een video over De Nachtwacht in het zorgcentrum Anholt in Assen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.