Menu Sluiten

Herstel glasplaten op gevel De Nieuwe Kolk in Assen kost zeven ton

Het heeft anderhalf jaar geduurd. Maar de honderden glaspanelen, die aan de buitengevel van De Nieuwe Kolk in Assen thuishoren, komen terug. De sierplaten zijn vervangen en worden de komende tijd teruggeplaatst. Werklieden zijn er tot in december mee bezig, zo zegt een gemeentewoordvoerder. Kosten van de hersteloperatie zijn zeven ton.

© RTV Drenthe / Margriet Benak
Het gaat in totaal om 500 glaspanelen, die stuk voor stuk aan de gevel geschroefd moeten worden, schrijft RTV Drenthe. De kostenpost van zeven ton wordt verdeeld tussen het verantwoordelijke bouwbedrijf BAM en de Vereniging van Eigenaren (VVE). En dat zijn gemeente Assen, Biblionet en woningcorporatie Actium. De drie betalen samen drie ton voor het herstelwerk, de BAM de rest.
De partijen in de VVE weigerden aan RTV Drenthe de herstelkosten, en ook de onderlinge verdeling ervan, bekend te maken. Maar de kosten blijken terug te vinden in de financiële voortgangsnota, die onlangs naar de raad ging.

Windstoten
Vorig jaar maart vielen enkele glasplaten aan de achterkant van DNK na windstoten naar beneden. Daarop liet de gemeente de boel door bouwbedrijf BAM inspecteren. Er bleken problemen te zijn met de verbindingen, waarmee de zwart-witte sierplaten bevestigd waren. Daarop werden uit voorzorg alle glaspanelen van het gebouw gehaald en opgeslagen in containers.

Vervolgens duurde het een jaar voordat de betrokken partijen eruit waren wie nu verantwoordelijk was voor de schade, en voor de kosten zou opdraaien. De gemeente wees daarbij meteen naar het bouwbedrijf, die zou ze aansprakelijk stellen. Maar de rekening wordt dus verdeeld.
Reeks van gebreken

De fout met de 500 sierplaten is niet het eerste voorval met het gebouw van De Nieuwe Kolk. De afgelopen tien jaar kwamen er nogal wat gebreken boven drijven. In 2013, een jaar na de opening, kwam een deel van het plafond van de bibliotheek naar beneden. “Het was echt een geluk dat er op dat moment niemand onderdoor liep”, verzuchtte DNK-directeur Hanneke Bruggeman onlangs nog.
In 2014 zijn in beide theaterzalen de podiumvloeren vervangen omdat ze niet goed waren. En in 2015 stortte een deel van het systeemplafond in de parkeergarage naar beneden, waardoor tientallen auto’s de parkeerstalling niet konden verlaten.

Dak lek

Daarna leek het een tijdje goed te gaan. Maar in 2020 moest toch voor vele tonnen een ernstige daklekkage verholpen worden, waar ze al jaren last van hadden in DNK. Ook zijn toen de betonnen vloerplaten in het gebouw versterkt. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. Drie jaar ervoor stortte van Airport Eindhoven de parkeergarage in, die door BAM met dezelfde vloerconstructie was gebouwd.
Een groot deel van alle herstelkosten is op het bordje van de bouwer gekomen. Maar ook de gezamenlijke eigenaren hebben geld moeten ophoesten voor reparatiewerkzaamheden, omdat BAM niet alles voor haar rekening wilde nemen. Hoeveel alles bij elkaar de betrokken partijen heeft gekost, is nog onduidelijk.

Bonus voor BAM in 2012

BAM kreeg in 2012 nog een bonus van 1,5 miljoen euro van de gemeente Assen, omdat de bouw van het 100 miljoen kostende cultuurpaleis, inclusief appartementen, commerciële ruimtes en parkeergarage, op tijd af was. De planning hiervoor was strak, omdat De Nieuwe Kolk met het nieuwe theaterseizoen in september 2012 moest kunnen draaien.
BAM en gemeente hadden hier van tevoren afspraken over gemaakt. Want Assen wilde met de bonus het tempo in het bouwproject houden. Nadien kwamen er toch nog heel wat schoonheidsfoutjes in het pand boven drijven.