Menu Sluiten

GroenLinks tegen nieuwe kerncentrales

Geen nieuwe kerncentrales in ons land. Wél een gemeenschappelijk Europees energiebeleid dat is gericht op duurzame en klimaatvriendelijke energievormen. Dat is de kern van de resolutie die de leden van GroenLinks Drenthe hebben aangenomen tijdens de provinciale ledenvergadering van 27 februari.

Geen kerncentrales     Tijdens de door bijna zestig Drentse GroenLinks leden bezochte digitale bijeenkomst namen de leden een resolutie aan die onlangs ook al door de Groninger leden was aangenomen. GroenLinks Groningen en Drenthe roepen, samen met de Groene partijen uit in Nedersaksen, de regering op om af te zien van plannen om nieuwe kerncentrales te bouwen.

Duurzame energie     De 45 jaar oude kerncentrale in Borssele moet zo snel mogelijk worden gesloten. Daarnaast is er de oproep om direct een duurzaam concept te ontwikkelen voor een klimaat neutrale energieomslag in Nederland, gebaseerd op duurzame energie en een decentrale energievoorziening.

Oproep aan regering     GroenLinks Groningen en Drenthe en hun Duitse zusterpartijen roepen de Colleges van GS in Groningen en Drenthe, de regering van Nedersaksen en de Duitse regering op om alles in het werk te stellen om de Nederlandse regering op nucleair gebied een andere koers te laten varen. Het doel is een gezamenlijk signaal af te geven voor een duurzame energievoorziening in Europa en de uitvoering van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Onderzoek bouw Kerncentrale     Onlangs kondigden VVD en CDA een onderzoek aan naar de bouw van één of meer nieuwe kerncentrales in Nederland. De Eemshaven, die grenst aan Nedersaksen, wordt genoemd onder de mogelijke locaties. Kernenergie zou de goedkoopste manier zijn om schone elektriciteit te produceren. Aldus een discutabele studie van het in Wenen gevestigde atoomvriendelijke adviesbureau ENCO.

Onverstandig     De onderzoeksresultaten en conclusies in dit rapport zijn gebaseerd op foute aannames en onvolledige berekening van kosten, nu en in de toekomst. Bovendien is het zeer onverstandig om een kerncentrale te bouwen in een gebied waar veel aardbevingen plaatsvinden als gevolg van de gaswinning. Om nog maar te zwijgen over de risico’s; Tsjernobyl en Fukushima zijn afschrikwekkende voorbeelden. De winning van uranium als brandstof is bijzonder milieubelastend. Daarnaast is er nog de onopgeloste kwestie van opslag van radioactief afval met alle gevaren voor de volksgezondheid.

De partijen zijn ook tegen de plannen om hoogradioactief afval op te slaan in zoutkoepels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.