Menu Sluiten

Gemeenten schieten te hulp voor asbestvrije schuur

Steeds meer gemeenten komen in actie voor gezonde daken. Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur krijgen particuliere schuureigenaren hulp van hun gemeente om asbestdaken te verwijderen. Deze gerichte actieweek vindt plaats van maandag 13 tot en met zondag 19 september 2021. In onder meer Assen, Eemnes en Oss werken bewoners en de gemeente samen aan een gezondere buurt, want asbestdaken vormen een risico.

Foto © Aangeleverde foto

Gemeenten helpen de schuureigenaren door bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal beschikbaar te stellen, asbestafval in de wijken op te halen en informatie te geven over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen. In 2020 sloeg een soortgelijke aanpak in Nieuwegein ook aan. Inwoners vervingen samen met de gemeente 20 procent van het totaal aan particuliere asbestdaken kleiner dan 35 m². Marieke Schouten, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Nieuwegein, bestempelde de actie als een succes: “Het helpt enorm als je vanuit de gemeente laat zien dat je mensen kunt helpen om asbest gemakkelijk te verwijderen, en daarmee dakeigenaren ‘ontzorgt’.”

Gemeenten gaan voor gezonde leefomgeving
Gemeenten kiezen voor een gezamenlijke aanpak, omdat het de sanering van asbestdaken versnelt. Bovendien bespaart het dakeigenaren kosten en moeite én creëert het vervangen van een asbest schuurdak een goed moment om te kiezen voor zonnepanelen en een groen dak. Gemeenten die dit jaar inwoners motiveren of praktisch ondersteunen om hun asbestdaken te vervangen zijn onder andere Assen, Hoeksche Waard, Hof van Twente, Oss en Raalte.

Actiebereidheid dakeigenaren hoog
Sinds 2016 doet onderzoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal tweejaarlijks een onderzoek in heel Nederland onder eigenaren met een woning van vóór 1994. Vanaf dat jaar werd de toepassing van asbest verboden. Ondanks dat een voorgenomen verbod op asbestdaken niet doorging in 2019, steeg toch de actiebereidheid onder eigenaren naar 30% in 2020. Huizenbezitters vinden het dus steeds belangrijker dat hun huis en dak asbestvrij is. Wat nog niet altijd bekend is, is dat je kleine asbestdaken onder bepaalde voorwaarden zelf mag verwijderen. Gemeenten die meedoen aan de Week van de Asbestvrije Schuur brengen hier verandering in. Zij activeren inwoners of bieden praktische ondersteuning. Door asbestdaken, die beschadigd raken door weer en wind, te verwijderen komen er minder kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terecht.