Menu Sluiten

Gemeente plaatst kentekencamera’s in binnenstad Assen

In de binnenstad van Assen zijn tien kentekencamera’s opgehangen. Vanaf 1 januari draaien deze camera’s in het centrum. Doel is om ongewenst autoverkeer zoveel mogelijk de winkelstraten uit te jagen.

© Gemeente Assen, Marcel J. de Jong

De camera’s zijn geplaatst in of bij de Kerkstraat, Markt, Weierspoort, Mercuriusplein, Ceresplein, Ceresstraat, Oude Molenstraat, Oudestraat, Gedempte Singel en Mulderstraat. Ze registreren de kentekens van alle voertuigen die de voetgangerszone inrijden.

Buiten de zogeheten venstertijden, waarin bevoorrading van winkels is toegestaan, registreert een systeem of een voertuig een ontheffing heeft. Als dat niet het geval is, dan volgt automatisch een boete. De eerste twee maanden gelden als proefperiode. Bestuurders die in deze periode in de fout gaan krijgen bij de eerste overtreding een waarschuwing. In de gehele voetgangerszone geldt vanaf 1 januari één regel voor de venstertijden: maandag tot en met  zaterdag van 07.00 tot 12.00 uur. Dit betekent dat het nu nog geldende avondvenster van 17.30 tot 22.00 uur vervalt. 

Wethouder Bert Jan ten Oever ziet het inzetten van de camerahandhaving als een belangrijke stap vooruit: “Dit zal bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van het kernwinkelgebied en daarmee de aantrekkelijkheid van Assen vergroten.” Volgens de gemeente heeft de proef met drie camera’s rondom de Brink en de Brinkstraat laten zien dat de overlast van voertuigen die zich niet in het gebied mogen bevinden, sterk is afgenomen. 

Alleen voor registratie kentekens

De camera’s registreren volgens de gemeente alleen kentekens en worden niet ingezet als voor veiligheidstoezicht. Personen die in beeld komen, worden door de software automatisch onherkenbaar gemaakt op de foto. Na een jaar volgt een evaluatie van de camerahandhaving en de nieuwe toegangsregels.