Menu Sluiten

Geen TT-festiviteiten dit jaar: wat doen de bezoekers wel?

Het is een terugkerend fenomeen van vele TT-bezoekers. Met de vriendengroep naar Assen voor een weekend feesten en ronkende motoren. Helaas gaat het voor veel vriendengroepen dit jaar niet door. Toch zijn er groepen die dit weekend wél samenkomen, maar dan net even anders.

Vriendengroep MC Biemholt & Friends
Foto © Aangeleverde Foto / Carola Janssen

Door: Esmée Söllner

Zo ook de vriendengroep van Carola Janssen, MC Biemholt & Friends, uit Brabant en Gelderland. Zij gaat ondertussen al dertien jaar mee, maar de groep bestaat al langer: “Het is ooit ontstaan bij mijn schoonvader. Die gaat al vanaf 1958 naar de TT”, vertelt ze. Ondertussen bestaat de groep uit de schoonvader met zijn twee zoons en de aanhang. Het aantal personen wisselt per jaar. Dit jaar zijn ze met zijn dertienen.

“Vorig jaar stonden we op camping Seinen en hebben we de grootste lol gehad. We hebben de historische TT route gereden. Ondanks dat er geen race was, waren we toch even samen.” Ook dit jaar zijn zij het TT-weekend samen . “Dit jaar gaan we allemaal op de motor richting camping de Witterzomer. Een aantal van de groep hebben kaarten voor de training. De race kijken we met zijn allen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Drinking Team Zeijen/Peest
Foto © Aangeleverde Foto / Jeroen Strijker

Drinking Team Zeijen/Peest

Een welbekende groep op camping de Vledder, tegenover de schietbaan, is Drinking Team Zeijen. Te herkennen aan de grote tent en de groene flesjes bier. Deze groep uit Zeijen bestaat al jaren. De oprichters zijn ondertussen een jaar of zestig en de jongere generatie heeft het overgenomen.

Een van hen is Jeroen Strijker (28): “Een van die mannen was mijn buurman en nam mij, toen ik een jaar of zestien was, mee naar de TT-camping. Wij bleven dan op de camping en vanuit daar gingen wij naar de race.” Steeds meer vrienden van Strijker sloten aan en daardoor is de groep verjongd en vergroot.

De harde kern van de groep bestaat uit ongeveer twintig mensen uit het dorp. “Wij regelen alles en op de drukste dagen zijn er zo’n honderdvijftig man in de tent.” Of die gratis een biertje meedrinken? “Een bijdrage wordt altijd gewaardeerd, maar is niet verplicht.”

Nieuwe wagen

Twee jaar geleden heeft de groep een nieuwe wagen gekocht, met een mobiel café. Dit jaar wordt deze ingewijd met een barbecue en kijken ze samen de race. “De stalling is net buiten het dorp en daar hebben we de wagen buiten gezet. Even gezellig met de groep de race kijken en daarna lekker barbecueën.”

Een gedeelte van Drinking Team Zeijen heeft dit jaar kaartjes voor de race. De rest wacht geduldig af tot volgend jaar. Dan staan ze gewoon weer op de oude vertrouwde plek.

Team Assen

Ook de groep van Bas van Gennip pakt het dit jaar anders aan. Vorig jaar hebben ze niks gedaan, maar dit jaar heeft een deel van de groep kaarten voor de race. Het is Bas helaas niet gelukt om kaarten te bemachtigen: “Je mag maar vier kaarten per persoon bestellen. Dus is het lastig om met de groep bij elkaar te zitten.”

De vriendengroep van Bas bestaat uit ongeveer vijftien personen uit Assen. De vriend die kaarten bestelde is de aanjager en heeft de groep bij elkaar gebracht. Meestal gaan ze een avondje naar het festival en zoeken ze elkaar daar op. Als de vrouwen alleen op stap gaan, moeten de mannen oppassen op de kinderen.

Bas baalt wel van één ding: “Ik ben fan van Rossi en het zou jammer zijn als hij dit seizoen stopt. Dan zien we hem niet meer rijden in Assen.” Rossi heeft de nodige records verbroken tijdens zijn loopbaan. Ook al rijdt hij tegenwoordig meer achteraan. “Wij hopen dat we hem volgend jaar nog kunnen zien rijden.”

Volgend jaar hopen alle vriendengroepen weer van de partij te zijn en op de oude vertrouwde plekken te staan. De kaarten voor 2022 zijn in ieder geval bij iedereen al binnen.