Menu Sluiten

Garage TDI brengt de videotheek terug naar Assen

De videotheek bestaat in Assen al een tijdje niet meer, maar in juni is er voor eventjes eentje terug van weggeweest in het Mercuriuswinkelcentrum, getiteld: Remoria d’Amore. Bezoekers kunnen als vanouds weer binnenwandelen en maken een trip down memory lane tijdens de gelijknamige theatrale ervaring die van 1 tot en met 5 juni daar te zien is. De theatrale ervaring is gemaakt door theatermaker Karel Hermans samen met de spelers van het theatertussenjaar van de vooropleiding van Garage TDI.

Foto © G2K

Nog niet zo heel lang geleden sloegen we verhalen en onze herinneringen op in grote rechthoekige zwarte objecten. Deze objecten werden uitgeleend in winkels tegen betaling, genaamd: de videotheek. In 2004 telde het aantal videotheken in Nederland nog 1200. In Assen waren dat er vijf. Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal uitgestorven en is er in Assen geen meer te bekennen. 

Theatermaker Karel Hermans meldt het volgende over de voorstelling: “We brengen met Remoria d’Amore de videotheek weer voor eventjes terug naar Assen als een ode aan de herinnering. Een plek waar je gerust uren door kon brengen om uiteindelijk maar 1 film te huren. Of herinner je nog dat ene hoekje met een gordijntje waar je als kind niet mocht komen? Met Remori d’Amore willen we het publiek weer even terugbrengen naar de videotheek. Is het nog zoals je dacht dat hij was? Of heb je het stiekem toch mooier gemaakt in je herinnering? Want eigenlijk doen we dat allemaal, onze herinneringen een klein beetje mooier maken dan de werkelijkheid was.”

Onder de noemer Art of Ondernemen worden makers (dit jaar zijn dat Hoge Fronten/Lieke Benders en Karel Hermans) uitgenodigd om festivalbezoekers de stad met andere ogen en oren te laten beleven. Zo onderzoeken we de rol van de kunsten bij de ontwikkeling van de Asser binnenstad. In Remoria d’Amore gaat het over herinneringen en het idealiseren van je verleden. De theatrale ervaring beleven bezoekers alleen of met z’n tweeën en is niet geschikt voor mensen met claustrofobie of die slecht ter been zijn. De theatrale ervaring is van 1 tot en met 5 juni meerdere keren per dag te beleven aan het Mercuriusplein 90 in Assen. Kaarten zijn verkrijgbaar via artofwonder.nl

Art of Wonder is het jeugdtheaterfestival voor alle leeftijden van Garage TDI. De Gouverneurstuin is op 4 en 5 juni het kloppend hart van het festival, met voorstellingen in theatertenten en in de openlucht. Er is een gevarieerd (gratis) randprogramma met leuke workshops, interactieve installaties en een speelweide voor jong en oud. Op straat en op bijzondere locaties in de stad zie je verrassende voorstellingen en acts. Doordeweeks is er ook een programma op scholen in Drenthe. Kaarten voor voorstellingen zijn online verkrijgbaar of tijdens het festival bij de kassa in de Gouverneurstuin. De programmaonderdelen in de openlucht en de workshops zijn gratis.

Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater in Assen, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroepen aanwezig is. Het is een plek waar geëxperimenteerd, gecreëerd, ontwikkeld en getoond wordt. Dit doet Garage TDI door het maken van jeugdtheatervoorstellingen voor scholen en podia, het ondersteunen van talent bij binnen de eigen theatervooropleiding en de jeugdtheaterschool, het organiseren van het jaarlijkse jeugdtheaterfestival Art of Wonder in Assen en met kunsteducatie op het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.