Menu Sluiten

Frees en kleinere schaapskudde moet strontgeur in Marsdijk verhelpen

De frees gaat door de nachtweide van de Asser schaapskudde in Marsdijk. Ook gaat de grootte van de kudde terug van 350 naar 250 dieren. Dat heeft de gemeente Assen besloten na overleg met een klagende buurman die last had van ernstige stankoverlast van de schapenstront.

Een bewoner die op tientallen meters afstand van de nachtweide woont, had de gemeente Assen in september een pittige brief gestuurd met foto’s van een zootje opgehoopte schapenkeutels voorin het terrein. Hij had last van de stankoverlast en mopperde over een fikse kaalslag op het afgerasterde nachtterrein, met vooral aangevreten bomen en struiken.

Goed overleg

Doordeweeks worden de schapen, na hun begrazingswerk in De Landjes, voor de nachtelijke uren binnen een ingerasterd perceel gezet in hetzelfde natuurgebied. In principe hebben ze dan al gegeten en hebben ze de nachtweide alleen maar nodig om te slapen. En in het weekend staan ze een eindje verderop, ook in een afgerasterd stuk natuur. Maar volgens de buurman is er binnen de afgerasterde percelen sprake van ‘ernstige overbegrazing’.

De gemeente is in gesprek gegaan met de buurman en heeft afgesproken dat in de hoek waar de schapen veel gepoept hebben wordt gefreesd. Dit moet ervoor zorgen dat de schapenpoep niet meer boven de grond ligt. Ook willen ze dat de kudde schapen krimpt van 350 naar 250 dieren. En om te voorkomen dat de schapen bij de struiken en bomen komen die in de nacht- en weekendweide staan, wordt er extra hekwerk geplaatst.