Menu Sluiten

FNV Metaal staakt voor tweede keer in Assen

FNV Metaal en Techniek staakt vandaag voor de tweede keer voor een betere cao. Rond de zestig deelnemers melden zich vanochtend bij een speciaal ingerichte ‘staakstraat’ in Assen. Ze konden zich vanuit de auto of op de fiets aanmelden, volledig coronaproof. 

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Op 29 november vond de eerste staking plaats in de estafette van stakingen. En volgens Pieter Beuzenberg, FNV Metaal regiobestuurder, is dit waarschijnlijk nog niet de laatste. “Sinds de vorige staking is er nog weinig beweging geweest bij de werkgevers, dus gaan we door met actievoeren. Het moet toch langzamerhand duidelijk zijn dat door ‘achterover te leunen en niets doen’ de problemen in de sector niet opgelost worden.” 

In Emmen is ook een speciale ‘staakstraat’ ingericht. In totaal hebben zo’n honderdzestig stakers zich aangemeld. Dat is zonder aantallen van CNV. De opkomst is daarmee ongeveer gelijk aan de vorige staking in november. 

Een toekomst voor de sector

Volgens Beuzenberg gaat het niet alleen om loonsverhoging om de problemen op te lossen. “Werknemers moeten een perspectief gaan bieden aan flexwerkers. Er is vaak geen uitzicht op een vast contract. Als de arbeidsvoorwaarden bij een ander bedrijf beter zijn, dan is het logisch dat de flexwerkers om zich heen gaan kijken.” Andere eisen aan de cao zijn ook dat werkgevers nu echt gaan investeren om nieuwe vakkrachten aan te trekken en om de huidige ervaren vakkrachten te behouden. Ook moeten deze op een gezonde manier de eindstreep kunnen halen. 

(Verhaal gaat verder onder foto) 

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Het aantrekken van nieuwe krachten blijft wel lastig, maar dat is een landelijk probleem. “Mbo-opleidingen en mensen die met de handen werken krijgen te weinig waardering voor wat ze doen. Daarom gaan jongeren meestal een andere opleiding doen. Maar de arbeidsvoorwaarden hebben daar ook mee te maken. Als je ziet dat je in een andere sector meer geld kan verdienen en er een betere toekomst perspectief is. Dan is het logisch dat je een andere richting kiest. Werkgevers moeten onze sector aantrekkelijker maken voor starters.”

Stakingen hervat

FNV Metaal en Techniek wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het cao eindbod van de werkgevers af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen. Waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen. Na een ‘kerstvakantie pauze’ worden de stakingen vanaf 13 januari 2022 weer hervat.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.