Menu Sluiten

Fleur Stebis (18) uit Assen toont haar Italiaanse werk

Ze is nog maar net 18 jaar en heeft net het eerste jaar van de gerenommeerde Florence Academy of Art afgerond. Voor even is Fleur Stebis terug in Assen om haar Italiaanse werk te tonen om te laten zien wat ze het afgelopen jaar heeft geleerd.
© Omroep Assen/Floor Visser

Door: Floor Visser

Een jaar geleden begon de toen nog 17-jarige kunstenares aan de opleiding in de Italiaanse stad Florence. En dat is best bijzonder, want maar weinig schilders van haar leeftijd krijgen die kans. “Kunstenaars vertelden dat ik naar deze academie moest gaan, want anders kon ik een professionele carrière in de kunst wel vergeten”, lacht Stebis. “Dus ik dacht ‘ik kan het altijd proberen’.”

Hard werken
Het eerste jaar in Florence was hard werken, vertelt ze. “De docenten waren streng en ik maakte dagen van 08.00 uur tot 20.00 uur. En ze wilden het liefst dat ik ook in het weekend kwam. Dat was wel enorm zwaar, maar ik ben ontzettend dankbaar voor de ervaring en heb veel geleerd.”

Die progressie is nu te zien op de bovenste verdieping van warenhuis Vanderveen in Assen, waar tien tekeningen aan de wand hangen. “Dat vind ik best wel bijzonder om te zien”, kijkt de bescheiden Stebis toe.

16.000 euro per jaar
Het avontuur in de Italiaanse stad had heel wat voeten in de aarde. De kosten voor een opleidingsjaar aan de prestigieuze academie zijn 16.000 euro per jaar. Haar zus begon daarom een crowdfunding om toch de droom van Fleur waar te kunnen maken. Ook de provincie Drenthe en gemeente Assen droegen hun steentje bij.

Als tegenprestatie maakt ze twee kunstwerken voor de Asser stadscollectie. Het eerste, een schilderwerk van de muziekkoepel in de Gouverneurstuin, overhandigde ze eerder dit jaar. Het tweede schilderij van Assen komt na het afronden van de driejarige kunstopleiding. Hoe dat eruit gaat zien, weet ze nog niet.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© RTV Drenthe / Margriet Benak

Het is nog maar de vraag of de jonge Assense de opleiding in Florence kan afronden. Het eerste trimester van het tweede jaar is gefinancierd, maar er is nog meer geld nodig om dat jaar te kunnen voltooien. “Deze expositie is bedoeld om mijn vooruitgang te laten zien, maar het zou enorm helpen als ik ook wat van mijn werk kan verkopen.”

De expositie is de hele maand nog te zien in Kunstplaza Schurer, op de bovenste verdieping van warenhuis Vanderveen in Assen.