Menu Sluiten

Feestelijke opening Coöperatie OngeËikt

Het was feest aan het Eemland 5B. De Coöperatie OngeËikt vierde de opening van hun pand. De coöperatie is een levendige creatieve community waarin samenwerken, duurzaamheid en meedoen centraal staan. Bij OngeËikt inspireren en stimuleren ambachtslieden, ondernemers, dienstverleners en kunstenaars elkaar.

Foto © Martine Hoving

De naam van OngeËikt betekent ‘net even anders dan normaal’. Het is een samenwerkingsplek om te doen, te vinden, te groeien en te beleven. Een plek waarin je jezelf kunt hervinden en ontwikkelen. Een plek waar diverse praktijken samenkomen. Een plek waar tijd geen rol speelt.

Bij de opening vrijdag jongstleden toonden leden van de coöperatie hun activiteiten en hun praktijken. Een grote opkomst van belangstellenden en de grote diversiteit aan coöperatieleden maakten de middag tot een kleurrijk, klankrijk en bruisend geheel.

Foto © Martine Hoving

Oprichtster Liedeke van Spronsen opende de feestelijke middag onder de ritmische en omfloerste klanken van drums en houten fluiten terwijl een fakkel werd aangestoken. In heldere bewoordingen vertelde zij over het ontstaan van de coöperatie. Het aangrijpende verhaal van het overlijden op jonge leeftijd van haar dochtertje Mirthe en hoe zij daarna tot weinig meer in staat was. Als ze toen toch eens zo’n plek had geweten als de coöperatie. Een plaats waar je in alle rust kunt herstellen en langzaam weer je plek in de maatschappij kunt innemen.

Liedeke begon thuis met het maken van kaarsen. Om het licht van haar dochtertje Mirthe, die zichzelf SuperMirthe noemde, brandende te houden. En dat creatieve proces groeide uit tot een kaarsenatelier in Assen en in Boertange. De naam werd SuperMirthe’s Lichtpuntjes. Dat licht straalt nu door in de vele praktijken binnen de Coöperatie OngeËikt, in huiskamers en in onnoemlijk veel mensenharten.