Menu Sluiten

ER VAL WAT TE KIEZEN, iedereen zou in Assen moeten willen wonen

Assen moet een aantrekkelijke stad worden niet alleen om te wonen en te werken, maar ook om uit te gaan en natuurlijk moeten ook de toeristen met plezier naar Assen toe komen. In de verkiezingsprogramma’s wordt dan ook veel aandacht besteden aan zaken die Assen aantrekkelijk(er) moeten maken.

D66 ziet De Nieuwe Kolk (DNK) als de huiskamer van Assen. De ChrU wil scholen, kerken en dergelijke  inzetten voor culturele activiteiten. De PvdA zet in op kleinschalige culturele voorzieningen in de wijken. En het CDA pleit voor kleinschalige evenementen in gouverneurstuin en wijken. SP wil niet dat er meer geld naar DNK en het Drents Museum gaat. AC pleit daarentegen voor het in stand houden van DNK en Zuidhaege.

Jongeren     PLOP wil een laagdrempelig jongerencentrum. PvdA vraagt een plek voor jongeren en een spraakmakend jongerencentrum. De ChrU vraagt een ruimte voor de jeugd in elke wijk. De VVD roept op voor meer entertainment voor jongeren. D66 pleit voor een Poppodium en steunt het bevrijdingsfestival en jeugdtheaterfestival. AC wil dat er een jongeren cultuurcentrum komt. Het CDA benadert de cultuur van de andere kant en vindt dat iedere Assenaar op 18e verjaardag een voucher van € 100 moet krijgen voor culturele besteding.

TT-museum     De VVD wil dat de Toeristische Recreatieve Zone (TRZ)  bij het TT-circuit aangepakt en ingevuld wordt. AC stelt voor de grondprijzen in het TRZ gebied af te waarderen, zodat dat gebied financieel aantrekkelijker wordt om te investeren. PvdA, PLOP en AC willen dat het TT-museum nu eindelijk van de grond komt. GrL vraagt meer kunst openbare ruimte en wil dat iedere wijk een bibliotheekvoorziening krijgt.         

Onderwijs     Wat het onderwijs betreft is de gemeente verantwoordelijk voor de gebouwen niet voor de inhoud van het onderwijs. In de verkiezingsprogramma’s staat het volgende geschreven. De ChrU benadrukt dat het aantal thuiszitters geminimaliseerd moet worden. De onderwijshuisvesting moet verbeterd worden door duurzaamheid en ventilatie. Zorg en onderwijs moeten samenwerken om preventief problemen te onderkennen. De SP pleit voor samenwerking van het basisonderwijs met peuterscholen, buitenschoolse opvang, welzijn, zorg en consultatiebureaus. GrL wil rook- en alcohol vrij scholen.

Laaggeletterdheid en stageplekken     GrL, PLOP en SP spreken zich uit voor de aanpak van laaggeletterdheid. AC wil de bibliotheek hierin een grotere rol geven. D66 zet in op één gebouw voor onderwijs en opvang dan is een verlengde schooldag mogelijk met sport, kunst en cultuur. In de wijken moeten de schoolbibliotheek opengesteld worden als aanvulling bibliotheek. AC roept op om onderwijs en sport te combineren en wil door de samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven stageplekken creëren. De ChrU gaat in gesprek over stageplekken en D66 wil het gemeentenetwerk inzetten voor stageplekken.

De afgelopen week hebben we een poging gedaan duidelijk te maken waar de verschillende partijen aandacht voor vragen. Het was een greep uit het brede aanbod van ideeën, dat de politieke partijen op tafel hebben gelegd.

Op woensdag 16 maart zijn de verkiezingen. En in de dagen erna worden waarschijnlijk de contouren van het nieuwe college zichtbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.