Duurzame start van de bouw van de duurzame wijk Kloosterakker

Gisteren gaven de gemeente Assen en aannemer Avitec op milieuvriendelijke de aftrap van de bouw van de buurt Kloosterakker. Omdat binnen het project duurzaamheid voorop staat, reed wethouder Karin Dekker met een energiezuinige waterstoftrekker over het bouwterrein om de start gestalte te geven.

Duurzaam     Naast de inzet van een waterstoftrekker wordt ontgraven grond direct vervoerd naar de plaats van verwerking, ook dat draagt bij aan duurzaamheid. De grondwerkzaamheden duren tot komend najaar. Het grondverzet voor het noordelijk deelgebied van Kloosterakker is voor de zomervakantie gereed. Na de zomer kan dit deelgebied bouwrijp gemaakt worden.

Bouwrijp maken     Voordat er gebouwd kan worden, wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Het grondwerk bestaat uit onder meer het ophogen van het woongebied, het graven van de watergangen, het aanbrengen van de zandcunetten (verharde zandlaag) voor de toekomstige (bouw)wegen en het uitgraven van de waterbergingszone langs de Norgervaart. Daarna volgen de kabels en leidingen alsook de riolering en de bouwwegen. Dit bouwrijp maken gebeurt fasegewijs. In februari 2022 is het noordelijk deelgebied naar verwachting bouwrijp en kunnen de eerste woningen hier gebouwd worden.  

Assen: Officiële start bouw Kloosterakker Assen. Wethouder Karin Dekker opent Kloosterakker door ee rondje te rijden in een trekker die op waterstof rijdt. COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

Kloosterakker     De buurt Kloosterakker biedt ruimte aan ongeveer 500 woningen. Het gebied ligt in de wijk Kloosterveen ten westen van Kloosterhage en Kloosterkade en tussen de Domeinweg en de Hoofdvaartsweg. De woningen variëren van vrijstaand tot twee-onder-een kapwoningen en rijwoningen. Er komen kavels beschikbaar voor zowel projectmatige woningbouw als voor particuliere uitgifte. De inrichting van Kloosterakker heeft als thema ‘akkers’. De akkers lopen van oost naar west en worden met steensoorten in verschillende kleuren bebouwd, alsof er graan, mais, kool en aardappels zijn verbouwd. In Kloosterakker is veel aandacht voor duurzaamheid. Zowel op het gebied van energie, klimaat, water, biodiversiteit als mobiliteit.

Kaveluitgifte     Op 2 juni as. start gemeente Assen met de verkoop van de eerste 47 particuliere kavels in Kloosterakker. De gemeente verkoopt de grond aan particulieren, die zelf een huis willen (laten) bouwen. Dat kan een twee-onder-een kap zijn of een vrijstaand huis. Op 26 mei om 19.30 uur wordt een online informatieavond over de verkoop van particuliere kavels gehouden, te volgen via: www.blue-media.nl/kloosterakker.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.