Menu Sluiten

Duizenden Drentse scholieren maken kennis met techniek in Assen

VR-brillen, elektrische steps en drones. Een paar duizend scholieren uit Drenthe maken vandaag kennis met techniek in Assen. Het evenement Techniek Tastbaar in de Bonte Wever is bedoeld om scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding.

© Omroep Assen/Floor Visser

Hordes kinderen uit de hele provincie snuiven techniek op in de grote Asser hal. Tientallen kraampjes staan opgesteld, van waaruit zo’n dertig bedrijven workshops geven.

‘Het is net een game!’

Zo is er een simulator waarmee jongeren kunnen ervaren hoe het is om een graafmachine te bedienen. Dylan drukt behendig op de bedieningsknoppen en wacht tot de graafmachine zijn orders opvolgt. “Wat gaaf, het is net een game!” zegt hij enthousiast.

Jan Emmens staat bij de attractie. Als eigenaar van een uitzendbureau voor onder meer personeel in de technische sector, komt deze dag hem goed van pas. “Eigenlijk staan we hier natuurlijk om personeel te werven. Maar dat zal niet direct morgen lukken, want deze jongens en meisjes zijn nog te jong”, lacht hij. “Maar ik denk wel dat deze ervaring indruk maakt en ze dit niet snel vergeten”, zegt hij als hij naar de simulator wijst. “Dus hopelijk denken ze na over een carrière in deze sector en zien we ze in de toekomst terug.”

Even verderop klussen een paar jongens een vogelhuisje. “Ik wist niet dat het zo makkelijk en leuk was”, zegt er een.

Techniek zit in de kleinste dingen

Die realisatie is precies wat het evenement Techniek Tastbaar teweeg wil brengen. “Want techniek zit in de kleinste dingen”, zegt medeorganisator Gert Feunekes van Sterk Techniek Onderwijs (STO). “Vooral voor vmbo-leerlingen is dit een uitstekend moment om te kijken of techniek iets voor hen is. En voor de bedrijven uit de omgeving is dit ook een mooie kans, want zij zitten vrijwel allemaal om personeel verlegen.”

Naast de beurs staan er andere activiteiten op het programma, waarin leerlingen onder meer bedrijvencarrousels, workshops en technieklessen volgen.