Menu Sluiten

Drentse trouwceremonie tot 16,2% duurder dan vorig jaar

Trouwen in een Drents gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen gemiddeld ruim 3% meer om op een doordeweekse dag het jawoord te geven dan in 2021, maar op gemeenteniveau kan de stijging zelfs toenemen tot 16,2%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

Foto © Pixabay

Het trouwtarief is het sterkst toegenomen in Meppel (16,2%). Ook in Assen (+9%) en Tynaarlo (+5%) stegen de kosten voor een huwelijkssluiting sterker dan elders in de provincie. Enkel de gemeente Noordenveld voerde geen verandering door in de trouwkosten.

Tynaarlo rekent hoogste kosten doordeweeks jawoord

Vorig jaar kostte een Drentse trouwceremonie op maandag tot en met donderdag gemiddeld nog € 402,29, maar dit bedrag is inmiddels opgelopen tot € 417,72. Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven.

Inwoners van Emmen betalen doordeweeks € 165,50 om in het huwelijksbootje te stappen, terwijl inwoners van Tynaarlo ruim het dubbele kwijt zijn met € 612,80. De allerduurste ceremonie van de provincie Drenthe is echter op zondag in Assen: voor een huwelijkssluiting op die dag betaalt een Assens bruidspaar maar liefst € 1.104,76.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 Drentse gemeenten met goedkoopste ceremonies, doordeweeks:

Emmen (maandag t/m donderdag): € 165,50
Noordenveld: € 269,05
Aa en Hunze: € 357,45

Top 3 Drentse gemeenten met duurste ceremonies, in het weekend:

Assen (zondag): € 1.104,76
Hoogeveen (zaterdag): € 914,50
Midden-Drenthe (zaterdag): € 903,00