Menu Sluiten

Drents Museum trots op geleend ‘topstuk’ Nebraschijf

“Het absolute topstuk van de Europese bronstijd”, zo omschrijft conservator Bastiaan Steffens van het Drents Museum de Nebraschijf die vandaag werd gepresenteerd in Assen. De Hemelschijf van Nebra wordt door het Landesmuseum für Vorgeschichte in het Duitse Halle uitgeleend aan het Drents Museum. Het stuk staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

© RTV Drenthe / Hjalmar Guit

Het gaat om een groene bronzen schijf waarop in goud de zon, maan en sterren afgebeeld staan. Steffens is trots dat het stuk in Assen te zien is. “Van huis uit ben ik bronstijd-archeoloog, dus ik krijg heel warme gevoelens als ik dit object zie”, vertelt hij aan RTV Drenthe.

Recente vondst
De Nebraschijf wordt gezien als topstuk, maar is bij het grote publiek relatief onbekend. “Dat komt omdat de schijf pas recent gevonden is”, legt Steffens uit. “Dit stuk werd in 1999 door schatgravers op een berg in Duitsland ontdekt en is pas in 2004 in de museale wereld terecht gekomen. Dat is relatief kort om faam op te bouwen zoals bijvoorbeeld het terracottaleger of de dode zeerollen. Maar ik hoop daar iets aan te doen en de schijf de bekendheid te geven die het verdient.”

Bekijk hier een reportage over het topstuk van RTV Drenthe.

Kalender uit de bronstijd
De schijf is gemaakt rond 1750 voor Christus. De Hemelschijf van Nebra dankt zijn naam aan de vindplaats Nebra, in de Duitse deelstaat Saxen-Anhalt. Daar werd hij in 1999 gevonden. De Nebraschijf toont volgens archeologen de eerste realistische weergave van de nachtelijke lucht. De sterren zijn afgebeeld als stralende punten en niet als goden of mythische dieren.

Volgens de conservator van het Drents Museum werd de schijf gebruikt als kalender. “Wat de schijf laat zien, is een soort van tijdsaanduiding. Je ziet een maansikkel, en bij die dikte met die zeven sterren ernaast, dan lasten de mensen een schrikkelmaand in. Een maand extra is wat de schijf laat zien.”

(Artikel gaat verder onder de foto)
© RTV Drenthe/Hjalmar Guit

De Nebraschijf staat sinds 2013 op de Unesco Werelderfgoedlijst en wordt vrijwel nooit uitgeleend. Volgens het Drents Museum is het daarom heel bijzonder dat het stuk nu in Assen te zien is. De tentoonstelling De Nebraschijf De ontdekking van de hemel is vanaf zaterdag te zien en is meer dan alleen de schijf.

Conservator Steffens: “De tentoonstelling is als een pelgrimstocht naar de Nebraschijf. Vanuit de bronstijd nodigen we de bezoeker uit om via onze eigen collectie en via allemaal belangrijke vindplaatsen om naar Nebra af te reizen om de schijf te aanschouwen.”
De Nebraschijf blijft in totaal zes weken in Assen en is tot en met 18 september te zien.