Menu Sluiten

Drents Museum neemt met bezoekersrecord afscheid van Frida Kahlo

Het Drents Museum heeft gedag gezegd tegen Frida Kahlo. De tentoonstelling Viva la Frida! over het leven van de Mexicaanse kunstenaar was uitermate populair. Zo’n 132.000 mensen bezochten de expositie en dat is een museumrecord.

Viva la Frida! trok 132.000 bezoekers

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Voetje voor voetje schuifelen de bezoekers door de expositieruimte. Rustig op hun beurt wachtend om een schilderij, jurk, zonnebril of parfumflesje van Frida Kahlo (1907 – 1954) te bewonderen. Dat kon vandaag voor het laatst en ruim duizend mensen hebben die kans gegrepen en hun weg gevonden naar het museum aan de Brink.

Best bezochte kunsttentoonstelling

Peter Schonewille bekijkt het allemaal met een glimlach. Het hoofd tentoonstellingen van het Drents Museum is zo trots als een pauw dat Viva la Frida! een groot succes werd. “Dat laat wel zien hoe belangrijk Frida Kahlo is geweest en hoe graag mensen haar spullen en kunstwerken willen zien. Het is de best bezochte kunsttentoonstelling in het Drents Museum tot nu toe. Zonder de coronapandemie en de beperkingen hadden we zeker weten meer dan 150.000 bezoekers gehad”, zegt hij tegen RTV Drenthe. 

Bezoekers konden niet alleen naar schilderijen van Kahlo kijken, maar ook naar persoonlijke spulletjes. Dat maakte de tentoonstelling in Assen uniek. Schonewille: “Je zou het wel een autobiografische tentoonstelling kunnen noemen. Deze twee collecties werden nog nooit eerder samen getoond.”

(Verhaal gaat verder onder foto) 

Ook de binnenstad van Assen stond in het teken van Frida Kahlo.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

De Mexicaanse kunstenares was niet alleen in het museum te zien, maar op veel plekken in de binnenstad kwam je een vleugje Frida tegen. Op de ene plek subtieler dan de ander. Van versieringen bij een Mexicaans restaurant tot de enorme buste aan de Kop van de Vaart: Frida’s geest waarde in Assen rond. Een van de hoogtepunten was de viering van het feest Día de Muertos, de Dag van de Doden. Een muzikale parade van dansers in geraamtekostuums en met doodshoofdmaskers trok door het centrum.

Al die mensen die naar Viva la Frida kwamen kijken, hebben ook financieel nog wat opgeleverd. Veel van hen plakten een dagje of weekendje Assen vast aan hun museumbezoek. Schonewille: “Men gaat na het museum nog even winkelen of een hapje eten, misschien zelfs overnachten. We hebben berekend dat de bezoekers gezamenlijk buiten het museum in Assen tussen de 5,7 en 5,9 miljoen euro hebben uitgegeven.”

Nieuwe expositie

De kunstwerken en spullen van Kahlo worden deze week opgesplitst, ingepakt en op weg gestuurd naar andere musea, in Frankrijk en Spanje. Daarna wordt de tentoonstellingsruimte klaargemaakt voor de nieuwe expositie ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’. Die gaat op 11 mei van start.

Stiekem vindt de tentoonstellingsleider het wel jammer dat er afscheid wordt genomen van Frida. “Maar er moet wel een soort van wisseling plaatsvinden, zodat we bezoekers weer op iets nieuws kunnen verheugen. Ik kijk er echt enorm naar uit.”