Menu Sluiten

Drents Museum lanceert vijfdelige videoserie Beyond Frida

Het Drents Museum brengt een vijfdelige videoserie genaamd Beyond Frida uit bij de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. Iedere donderdag in maart publiceert het Drents Museum een nieuwe aflevering via www.drentsmuseum.nl/beyond-frida

Foto © Aangeleverde foto

In de serie staat de vraag wat de impact van Frida Kahlo op beeldende kunst, mode en muziek is centraal. Frida Kahlo’s confronterende kunstwerken laten de harde werkelijkheid zien vanuit een vrouwelijke blik. Haar vooruitstrevende kijk op gender, haar oog voor culturele minderheden, haar politieke activiteiten en haar unieke artistieke stijl zorgen ervoor dat zij sinds het einde van de vorige eeuw een grote inspiratiebron is voor (beeldende) kunstenaars, modeontwerpers en (pop)muzikanten. De videoserie Beyond Frida laat zien dat de invloed van Frida Kahlo veel verder gaat dan alleen de commerciële ‘Fridamania’. 

Frida’s invloed
In de videoserie gaat Renee Schuiten op bezoek bij illustrator Loes Faber, ontwerper Sergio Cruz, muzikant Evelien Keesmaat (artiestennaam KEES), kunstenaar Atousa Bandeh en filmmaker/onderzoeker Theodorus Johannes om de artistieke invloed van Kahlo te duiden. Iedere gast vertelt vanuit zijn/haar eigen expertise hoe Frida Kahlo de culturele wereld na haar overlijden inspireert met haar vooruitstrevende ideeën over kunst, identiteit, gender, handicap en gelijkheid. In de eerste aflevering, die vanaf donderdag 3 maart te zien is, gaat Schuiten langs bij Loes Faber in haar atelier in Amsterdam.

Catalogus Beyond Frida
In de afleveringen komen ook Drents Museum conservator hedendaagse kunst Rannilt Pol en oud-conservator Toos Arends aan het woord. Zij hebben zich voor de tentoonstelling Viva la Frida! verdiept in werk dat op een verrassende manier inzicht geeft in de inspiratie die Frida Kahlo op de culturele, mode- en muziekwereld heeft. Arends schreef een uitgebreid essay over hedendaagse kunst in de catalogus Viva la Frida! en Pol schreef een artikel over muziek. In de video’s geven zij diverse voorbeelden waarin Kahlo als rolmodel is genomen.

Viva la Frida!
In Assen zijn voor het eerst twee van ‘s werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties samen te zien. De tentoonstelling Viva la Frida! belicht niet alleen het werk van de kunstenaar Frida Kahlo, maar ook haar leven, dat onder meer getekend werd door lichamelijke beperkingen, pijn en verdriet. Hiervoor werkt het museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (voorheen La Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico-Stad. De samenwerking biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo is verlengd tot en met 18 april 2022 (tweede paasdag).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.