Menu Sluiten

Drenthe veiligste provincie voor fietsers

De zomervakantie is voorbij. Na een rustige periode op de weg zijn de fietspaden weer bezaaid met werkende Nederlanders en bepakt en bezakte schoolgaande kinderen. Maar hoe veilig zijn de Drentse fietspaden eigenlijk? Het veiligst van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Rijkswaterstaat. In geen enkele provincie gebeuren zo weinig ongelukken met fietsers als in Drenthe, maar er zijn wel grote verschillen per gemeente.

Foto © Pixabay

In het laatst gemeten jaar waren er gemiddeld 4,9 fietsongevallen per 10.000 Nederlanders. In Drenthe zijn de fietspaden veel veiliger: hier gaat het ‘slechts’ om 2,5 ongelukken per 10.000 inwoners. 

 

Automobilist bijna altijd de klos 

Er bestaat nog wel eens verwarring over wie verantwoordelijk is bij zo’n ongeval. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig standaard aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”

 

Oppassen geblazen: meest onveilige gemeenten van Drenthe

Drenthe doet het qua fietsveiligheid goed, maar er zijn wel grote verschillen per gemeente. Ongelukken met fietsers gebeuren binnen de provincie naar verhouding het vaakst in Assen. Hier werden 5,4 fietsongelukken geregistreerd per 10.000 inwoners: dit is zelfs flink meer dan het landelijke gemiddelde.

De top 5 Drenthe gemeenten met relatief de meeste ongelukken zijn:

  1. Assen: 5,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  2. Hoogeveen: 3,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  3. Noordenveld: 2,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  4. Meppel: 2,6 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  5. Emmen: 2,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners

* Gebaseerd op het aantal ongevallen binnen de bebouwde kom in 2020 in gemeenten met tenminste 10.000 inwoners

Weten hoeveel ongelukken met fietsers er in jouw gemeente plaatsvinden? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/onderzoek/fietsongevallen-scholen-weer-open