Menu Sluiten

Docenten uit Assen in kledingstress, maar wel zin in Prinsjesdag

“Dit is setje één. Wees heel eerlijk, wat vinden jullie ervan?”, roept docent Karin Kingma enthousiast richting haar handvaardigheidsklas. Met veel open monden, een paar ‘woehoe’s’ en wat geklap beantwoorden ze haar vraag. “Zijn jullie eerlijk? Straks komt setje twee nog hè!”
© RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Kingma is een van de twee Assenaren die dit jaar Prinsjesdag in Den Haag van heel dichtbij mag meemaken. Ze noemt het een eer, vertelt ze aan RTV Drenthe, en neemt de kledingstress meer dan graag voor lief.

‘Waarom ik?’
Een paar kilometer verderop op een andere locatie van CS Vincent van Gogh staat gymdocent Christel de Jong voor haar tweetalige sportklas. Vol enthousiasme geeft ze instructies om haar leerlingen goed te laten hoogspringen. Maar in haar achterhoofd zit ze stiekem ook al wel een beetje bij de voorbereidingen.

“Ja, waarom ik?”, dacht ik toen burgemeester Marco Out mij uitnodigde. Elk jaar mag één Drentse gemeente twee ‘gewone’ burgers uitkiezen om mee te gaan naar Prinsjesdag. Dit jaar was Assen aan de beurt en Out koos dus voor twee docenten. “Ik denk dat hij daarmee ook wel wil laten zien dat hij onderwijs belangrijk vindt”, denkt De Jong hardop.

Bekijk hier de video van RTV Drenthe waarin de twee docenten zich voorbereiden op de grote dag.

Het hoofd boven het maaiveld
Zowel gymdocent De Jong als kunstdocent Kingma betekenen veel voor jongeren in Assen en omstreken. De een stimuleert jongeren door middel van meerdere projecten tot meer sporten. “Ik vind het heel belangrijk, ook voor de mentale gezondheid, om jongeren te laten bewegen”, aldus De Jong.

Ze zat onder andere in de stuurgroep die regelde dat de leerlingen van alle middelbare scholieren in Assen en het Drenthe College naar de Alpe D’huez konden om geld op te halen voor KWF. Maar ook staat ze jaarlijks met zo’n 50 tot honderd leerlingen aan de start van onder andere de Asser Stadsloop, de TT-run en de 4 mijl van Assen.
“We zijn misschien een beetje de mensen die het hoofd boven het maaiveld uitsteken qua organisatie van projecten”, vertelt Kingma. Zelf verzint ze vaak spectaculaire projecten bij openingen van nieuwe exposities van het Drents Museum. Ook maakte ze vorig jaar met haar leerlingen een sjaal voor stationshond Mannes.
© RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Kledingstress
Terwijl kunstdocent Kingma haar tweede setje kleding showt aan haar leerlingen, haalt De Jong een bijzonder hoedje tevoorschijn. “Ik draag dus echt nooit hoedjes”, lacht ze. Maar voor deze speciale gelegenheid kon ze het niet laten. De hoed is speciaal ontworpen door een familielid die een opleiding volgt tot hoedenmaker. “Dat vond ik ook een mooi idee. We komen zelf uit het onderwijs, dan zou het toch gek zijn om een hoed te kopen. Dan is het veel leuker om ook het maakproces in het onderwijs te houden”, licht de gymdocent toe.

Kingma krijgt nog net geen staande ovatie voor kledingset nummer twee. “Dit wordt hem”, glundert ze vol trots. Nu alleen nog samen naar de kapper en dan met de trein naar Den Haag om rustig voor te kunnen bereiden. “En hopelijk slapen we wat”, lacht De Jong.

‘Willem-Alexander is natuurlijk ook prima’
Beide docenten kijken morgen uit naar het in het echt zien van de koninklijke familie. “Ja, ik ben al jaren groot Máxima-fan”, erkent Kingma. “En volgens mij is Amalia er ook bij. En ach, Willem-Alexander is natuurlijk ook prima”, vertelt ze met een knipoog.

Maar beide leerkrachten hopen ook op goed nieuws wat betreft de financiële kant van de dag. “Structureel meer geld voor het onderwijs zou goed zijn. Zodat we meer docenten vast kunnen aannemen, in plaats van dat ze dan na twee jaar weer op zoek moeten naar een nieuwe baan”, aldus Kingma.

Mentale problemen
De Jong hoopt dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Die staan nu vaak ontzettend lang op een wachtlijst nadat ze eerst al de moeilijke stap hebben gezet om überhaupt hulp te vragen. “Volgens mij kun je dan in de tussentijd al veel doen in de voorlichting over wat je zelf kan doen aan bewegen en een gezonde levensstijl.”

“Als je daardoor wat lekkerder in je vel zit, dan is de eerste stap al gezet. En dan zit je die eerste zes maanden ook niet op je kont te wachten”, vertelt De Jong.

Maar natuurlijk gaan beide docenten ook vooral genieten van deze unieke, koninklijke ervaring. Om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag: jongeren helpen en inspireren. De een creatief, de ander sportief.