Menu Sluiten

DNK in Assen tien jaar, theaterseizoen begint met gouden randje

Een knallende champagnefles, goudkleurige confetti spuit feestelijk de volle theaterzaal in en het publiek is druk in de weer met ballonnen en slingers in goudkleur. In De Nieuwe Kolk in Assen is gisteravond het nieuwe theaterseizoen uitgeserveerd, met op het podium wat smaakmakers die komend seizoen ook in Assen staan. De presentatie kreeg een gouden randje, want het cultuurpaleis bestaat in september bij de start van het nieuwe seizoen tien jaar.

De Oekraïnse zangeres Katie Koss is één van de jonge talenten die komend seizoen in DNK zal optreden
Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

Karin Bloemen, die dolblij is dat ze weer op de planken staat na twee jaar corona, heeft de smaak te pakken. Ze is in Assen de gastvrouw van de seizoenspresentatie voor alle vrienden en relaties van DNK die als eerste de kans krijgen voorstellingen uit het nieuwe theaterprogramma te boeken.

‘Zuipen, feesten en hossen’

Zelf viert de zangeres en cabaretière komend seizoen haar veertigjarig jubileum als artieste, en komt eind februari opnieuw naar de provinciehoofdstad. Samen met het Metropole Orkest heeft ze het muziekprogramma 40 jaar de allermooiste liedjes gemaakt. “En dit prachtige gebouw, dat staat er straks dus alweer tien jaar. Dat moet je vieren, sowieso moet je alles in het leven vieren. En dat we hier met z’n allen zijn, dat is ook al een feestje. Slingers, toeters, bellen, drank, zuipen, feesten en hossen, je hoort het, ik heb er zin in”, vertelt Bloemen aan RTV Drenthe. 

DNK-directeur Hanneke Bruggeman is na twee jaar corona ook wel toe aan een feestje. Ze heeft hooggespannen verwachtingen van het komende jubileumjaar. “We hebben een mooi uitgebalanceerd programma, en hopelijk weet het publiek de weg naar ons theater straks weer goed te vinden.”

Weg naar theater terugvinden

Die hoop houdt haar ook overeind. Want ze wil vooral positief blijven en niet doemdenken, al hadden de voorbije twee jaar eerder een zwart randje. En dat nare randje is volgens Bruggeman nog niet weg, want theaters kampen met de naweëen van de coronapandemie. “Het zit toch nog tussen de oren van mensen. Normaal gesproken hebben we een gemiddelde zaalbezetting van zeventig procent. Dat is nu afgezakt naar veertig. Met het nieuwe theaterseizoen hopen we dat toch weer op te krikken naar het oude niveau.”

Bezoekers moeten de weg naar het theater weer opnieuw zien te vinden, zo stelt Bruggeman. “Corona heeft toch wat met mensen gedaan. De drempel is hoger. Maar gelukkig komt de staatssecretaris van cultuur met extra geld voor een campagne met de oproep richting publiek ‘ga vooral weer naar theater en concertzalen’. Die ruggensteun kunnen we goed gebruiken.”

Voorzichtig geprogrammeerd

Voor haar is het ‘goud’ dat ze straks weer helemaal loskunnen. Maar rekening houden met tegenslag, doet Bruggeman wel. “We hebben voorzichtig geprogrammeerd in het najaar, voor het geval dat corona straks toch weer de kop opsteekt. Want ja, je weet het maar nooit. We hebben dus wat ruimte gehouden, zodat we minder hoeven te verschuiven als het wel misgaat. Maar laten we hopen dat dit aan ons voorbij gaat.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Karin Bloemen was de gastvrouw bij de presentatie van het nieuwe theaterseizoen in DNK

Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

Met de seizoenspresentatie van gisteravond, het systeem van voorverkoop en een nieuwe theaterbrochure op komst, hoopt Bruggeman dat een theaterbezoekje ‘straks ook weer terugkomt in het systeem van mensen’. “We zijn er in elk geval klaar voor, helemaal met zo’n feestelijke start straks in het jubileumweekend. En toch voelt het nu ook al goud. Zo’n presentatieavond, daar waren we allemaal aan toe, iedereen kan weer los. Het is weer iets positiefs, de klok gaat vooruit.”

Oude ‘bekenden’ die komend seizoen in elk geval naar Assen komen zijn de cabaretiers Peter Pannekoek en Youp van ‘t Hek. Bij het noemen van jong talent komt de Oekraïnse zangeres Katie Koss als eerste bij Bruggeman naar boven. “Ik denk dat we een uitgebalanceerd, prachtig theaterprogramma hebben. Voor jong en oud, voor elk wat wils.”

Vrienden eerst

Vrienden van DNK kunnen vanaf morgen al hun eerste tickets in de voorverkoop krijgen. De reguliere verkoop voor theatervoorstellingen start op maandag 13 juni. Hoe het tienjarig jubileum in september wordt gevierd, daar is nog geen exacte programmering van bekend.