Menu Sluiten

Dieren maken ruimschoots gebruik van faunapassages in Assen

Marters, wezels, vossen, otters, egels, muizen, ratten, kikkers en dassen: ze maken allemaal gebruik van de acht faunapassages in en rond Assen.

Foto © Pixabay

Twee wildcamera’s die per twee weken wisselen van plek nemen de dieren op. “Het is altijd verrassend en spannend wat ik aantref op de beelden”, vertelt Chris Tiesinga, ecoloog bij gemeente Assen. “Sinds vorige week heb ik voor het eerst een das en een otter gezien. Ik hoop de bever ook eens aan te treffen. Ik denk dat dit best realistisch is.”

Inzicht in ‘wild-verkeer’

De faunapassages zijn aangelegd met als doel dat dieren zich veilig van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen. Een aantal zijn er bij knooppunt Assen (Assen-Zuid) en bij Europaweg-Zuid en Europaweg-Oost. Een faunapassage zijn soms buizen onder de weg, maar kunnen ook bestaan uit een paar planken naast een bruggetje.

Tiesinga: “Of de faunapassages goed functioneren werd niet actief door ons nagegaan. Om inzicht te krijgen in het ‘wild-verkeer’ en om te zien of we een passage ook beter kunnen laten functioneren, controleer ik deze doorgangen. De kennis die we opdoen gebruiken we in adviezen over plaatsing van nieuwe faunapassages. De meeste faunapassages blijken in goede staat te zijn.”  

Veel dieren zijn trekdieren

Veel dieren blijven niet op één plek of in één leefgebied. Veel dieren zijn trekdieren. Omdat er meer huizen worden gebouwd en wegen worden aangelegd, krijgen dieren steeds minder ruimte om zich te verplaatsen. Faunapassages zijn dan nodig om dieren die ruimte te geven. Daarnaast verstrekt de natuur zich als natuurgebieden met elkaar worden verbonden. Ecosysteem worden daardoor stabieler.      

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.