Menu Sluiten

De zaak Thijs Römer: Wat gaat er aan vooraf

Wat gaat er aan vooraf?!?

Thijs Römer meldt op 23 augustus 2023 dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in Assen en de veroordeling die daaruit voortvloeit. Hij geeft aan dat hij zich te weinig herkent in het beeld dat uit het vonnis naar voren komt.

Tekening: © Petra Urban

Auteur: © Cees van der Boom

Geruchten en aangifte

Het Instagramaccount Juice Channel deelt in mei 2022 zogenoemde stories waarin zij melden dat Thijs Römer pikante avonturen zou hebben beleefd met zijn fans.

Voor Nena, één van de vermeende slachtoffers { nu 21 jaar maar destijds 14 jaar } is dat reden om haar verhaal te vertellen via Twitter { het huidige X }. Volgens haar vroeg Thijs Römer haar zes jaar geleden { het zou zich afspelen tussen 2015 en 2017 } onder meer om naaktfoto’s te delen: “Hij heeft aan me gezeten en heeft me gedwongen foto’s en filmpjes te sturen. Hij heeft deze ook van zichzelf gemaakt en naar mij gestuurd.’’

Het misbruik vond plaats toen zij minderjarig was. Nena: “Toen ik de berichten van de juicekanalen las, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om hier niets mee te doen. Ik weet als geen ander hoe dit voelt. Ik doe dit voor iedereen die te maken heeft met misbruik.”

Het misbruik zou zijn ontstaan in een ‘fanclubje’ dat uitsluitend online contact had met `Thijs Römer.

Thijs Römer ontkent

Thijs Römer voelt uiteindelijk de noodzaak om hierop te reageren en spreekt in tweets over ‘meerdere wilde verhalen’ die over hem zijn verspreid: “Tot op heden voelde ik mij niet genoodzaakt hierop te reageren. Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens echter een brug te ver.” Hij ontkent de aantijgingen en hoopt dat het doen van een aangifte niet nodig zal zijn, “Maar als dit niet stopt, zal ik aangifte moeten doen wegens smaad en laster.”

Openbaar Ministerie onderzoekt aangiften

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland meldt in september 2022 dat zij drie aangiften tegen Thijs Römer wegens zedenmisdrijven onderzoekt. Het gaat dan om jonge vrouwen die Thijs Römer beschuldigen van onder meer sekstortion { online seksueel misbruik }.

“Als de wilde verhalen niet stoppen …”

Later die maand komt opnieuw een bericht naar buiten dat `Thijs Römer overweegt om aangifte te doen wegens smaad en laster als de ‘wilde verhalen’ over hem niet stoppen.

“Ik was fucking 14 jaar oud”

De beschuldiging komt van Nena die op Twitter openlijk haar verhaal doet over Thijs Römer, die zich zes jaar geleden grensoverschrijdend zou hebben gedragen tegen haar. Zij schrijft onder meer dat zij de acteur naaktfoto’s en erotische spraakberichten moest sturen. In ruil daarvoor zou ze dan mogen figuren in de tv-serie Moordvrouw. Ook zou Römer haar hebben betast toen zij bij hem thuis op bezoek ging. “Dit staat tot op de dag van vandaag nog steeds op mijn netvlies. Ik kan het niet beseffen, ik was fucking 14 jaar oud.”

OM vervolgt Thijs Römer

In november 2022 bevestigt het Openbaar Ministerie dat Thijs Römer vervolgd wordt. Er zijn dan inmiddels drie aangiftes. Het OM bevestigt dat Thijs Römer verdacht wordt van online seksuele gedragingen tegen minderjarigen.

Mr. Maartje Schaap vertegenwoordigt de aangeefsters

Mr. Maartje Schaap staat op dat moment één van de twee aangeefsters uit Groningen bij en een derde aangeefster die niet uit Noord-Nederland komt.

De tienermeisjes kennen elkaar via de fanclub van Thijs Römer. Zij hadden als fans contact met elkaar en raakten zo ook virtueel met Thijs Römer aan de praat. “In eerste instantie was dat onschuldig. Toen werden er ook telefoonnummers uitgewisseld. Dat was zijn manier van doen, dat komt in de drie aangiftes duidelijk naar voren,” zegt mr. Maartje Schaap.

Het contact neemt volgens haar al gauw een ander wending: “Dan moet je denken aan het versturen van dickpics en seksgesprekken via berichtjes. Hij { Thijs Römer } vroeg dan bijvoorbeeld wat ze aanhadden en zei zelf dat hij naakt was.”

Zij bevestigt dat Thijs Römer hun idool is en dat ze enorm tegen hem opkijken. “Zo iemand die enorm ver weg lijkt en dan ineens contact met jou wil en echt met je in gesprek gaat, dat vindt een 14-jarig meisje heel speciaal.”

Thijs Römer is dan inmiddels gehoord door de politie. Mr. Maartje Schaap zegt dat de verdachte ambivalent is in zijn verklaring: “Hij bekent noch ontkent in zijn verklaring bij de politie.”

Het Openbaar Ministerie stelt dat er géén fysieke handelingen zijn verricht en dat Thijs Römer alleen verdacht wordt van online seksuele gedragingen tegen minderjarigen. Er volgt nader onderzoek. Thijs Römer reageert op dat moment niet op verzoeken van collega-journalisten om een reactie.

Voor de rechter

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de rechtszaak van Thijs Römer op 19 juni 2023 dient. Wegens een te drukke planning bij de rechtbank wordt dit verplaatst naar 25 juli 2023.

Binnenkort deel twee … “Wat zijn mogelijke gevolgen?!?”