Menu Sluiten

College Assen akkoord met duivenoverlastplan

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Assen is akkoord met maatregelen om de overlast van duiven tegen te gaan. Zo komt er na de zomer een duiventil met nestkasten op een dak in de binnenstad en een voerverbod.

Foto © Pixabay

Door: Romy Posthumus

Ondernemers en inwoners klaagden veel bij de gemeente over overlast van de stadsduiven in het centrum. De vogels zorgen voor een bende op terrassen en balkons van appartementen. Met name rondom het Koopmansplein en het Ceresplein, waar mensen de duiven voeren, is er veel overlast.

Op het stadhuis?

Naar aanleiding van de aanhoudende klachten heeft de gemeente een beheerplan opgesteld met behulp van een vogeldeskundige van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Op verschillende plekken in de stad is een voerverbod nodig. Ook moet er een duiventil komen, met nestkasten, een watervoorziening en een voerstation.

Voorkeurslocatie voor de duiventil is het dak van het stadhuis, omdat het gebouw centraal in het leefgebied van de vogels staat. Voor de duiventil is wel eerst een omgevingsvergunning nodig.

Gemeenteraad moet stemmen

De gemeente wil de duiven vangen om te zorgen dat ze daadwerkelijk richting de duiventil gaan. De vogels worden twee weken in de til opgesloten om ze daar te laten wennen. De eieren die de duiven leggen, gaat de gemeente vervangen door kalkeieren om zo de populatie onder controle te houden.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voerverbod en het handhaven daarop, want dat moet opgenomen worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De duiventil wordt zo snel mogelijk na het zomerreces van de gemeente geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.