Menu Sluiten

CDA wil een stevige preventieve aanpak exoten

Enige tijd geleden heeft de CDA-fractie het college vragen gesteld over de aanpak en bestrijding van exoten. Uit het antwoord blijkt dat de gemeente op dit moment “een risico-gestuurde aanpak hanteert.” Met als doel “het beheersbaar houden van de exoten in het openbaar gebied.” De CDA-fractie wil een preventieve aanpak.

“Een preventieve aanpak is echter het meest kosteneffectief,” zegt CDA-woordvoerder Anna Hendrikse. “De exoten verspreiden zich razendsnel en daardoor wordt het probleem ieder jaar groter.” Volgens Hendrikse is het probleem groter dan de gemeente veronderstelt. “Het aantal meldingen van de reuzenberenklauw is bijvoorbeeld zeer beperkt.”

Motie     De CDA-fractie zal aanstaande donderdag tijdens de raadvergadering een motie indienen. “Wij hopen dat die door een meerderheid in de raad gesteund wordt zodat de gemeente gedwongen wordt tot een steviger en meer preventieve aanpak van exoten als reuzenberenklauw, Japanse Duizendknoop en Jakobskruiskruid,” betoogt Hendrikse. Voor de Reuzenberenklauw moet “de maximaal preventieve aanpak gehanteerd worden met als doel alle reuzenberenklauwen uit het openbaar gebied te verwijderen.” Het is bijna onmogelijk, ook bij een risico-gestuurde aanpak, om de Japanse Duizendknoop volledig uit te roeien. De gemeente moet blijven zoeken naar effectieve bestrijdingsmethoden. “Er moet gebruik gemaakt worden van de ervaring van andere gemeenten en er moet met andere gemeenten samengewerkt worden. In de gemeente Vlissingen zijn al succesvolle proeven gedaan.”  Het Jakobskruiskruid is vooral schadelijk voor het vee. Daarom moet er beleid ontwikkeld worden “in samenwerking met de boeren.”

Berichten van de Brink     Het CDA wil dat er in Berichten van de Brink aandacht besteed wordt aan deze exoten. Er moet bijvoorbeeld gewezen worden op “het gevaar van zonlicht en de aanraking door de reuzenberenklauw.” Volgens Hendrikse moet ook duidelijk gemaakt worden waar de problemen kunnen worden gemeld, “zodat de gemeente de bestrijding kan aanpakken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.