Menu Sluiten

Camera’s verdwijnen uit Rolderstraat in Assen

De camera’s in de Rolderstraat en de Menning verdwijnen. Volgens de gemeente Assen hebben de camera’s hun doel bereikt en is de overlast in de straat voor een groot deel verdwenen. Op 1 november worden ze weggehaald.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus en Esmée Söllner

De Rolderstraat heeft een roerig verleden met veel overlast, drugshandel en schietpartijen. In 2019 kwamen er twee camera’s te hangen in de straat, die ervoor moest zorgen dat de overlast afnam. Dit is volgens de gemeente Assen gelukt en dus kunnen de camera’s volgens de gemeente verdwijnen.

Meer handhaving

Assen laat weten dat op basis van overlast- en criminaliteitscijfers er geen aanleiding is om de camerabewaking voort te zetten. Dat is besloten door de burgemeester na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Door meer te handhaven wil de gemeente er voor zorgen dat de overlast laag blijft. Handhaving zal ook extra aandacht besteden aan het gebied rondom winkelcentrum Citadel. Hier wordt door bewoners en ondernemers overlast ervaren.

Ook laat de gemeente weten gesprekken met ondernemers en bewoners van de Roldestraat te hebben gevoerd. Zij gaven zich aan veiliger te voelen. Je kunt je afvragen of de overlast terugkomt wanneer de camera’s worden weggehaald. “Wij blijven de komende tijd de situatie in de Rolderstraat op de voet volgen om overlast en criminaliteit te voorkomen”, laat de gemeente weten. Verder gaat de gemeente kamerverhuurcontroles in de straat houden. “Wij doen onder andere onderzoek naar hoeveel mensen op adressen staan ingeschreven en we kijken bijvoorbeeld of panden voldoen aan eisen van brandveiligheid.”

Gouverneurstuin

Deze winter gaat de Gouverneurstuin eerder op slot. In het stadspark vindt veel overlast plaats, vooral in de avonduren. Vanaf 31 oktober gaan de hekken van de tuin ‘s middags om vijf uur dicht. In de zomermaanden is de Gouverneurstuin tot ‘s avonds acht uur open. “We willen vormen van overlast in de avonduren voorkomen. Met de vervroegde sluiting komen we tegemoet aan omwonenden die klagen over overlast in de avonduren.”

(tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente laat weten dat er geen camera’s meer in de Gouverneurstuin hangen, terwijl dit wel op borden staat aangegeven. De bordjes die daar nog naar verwijzen worden binnenkort verwijderd.

Assen heeft een veiligheidsregisseur die zich vooral richt op overlast in de stad. Gedoe met hangjongeren in de Gouverneurstuin? Dan moet de veiligheidsregisseur zorgen dat de gemeente, politie en zorgpartijen met elkaar om tafel gaan om die problemen op te lossen. De veiligheidsregisseur is een nieuwe naam, eerder stond dit bekend als de stadsmarinier.