Menu Sluiten

Buurthuis De Raat in Beilen blijft open. Dankzij een nieuw bestuur en nieuwe vrijwilligers is De Raat vanaf vandaag weer iedere dag geopend.

Buurthuis De Raat in Beilen blijft open. Dankzij een nieuw bestuur en nieuwe vrijwilligers is De Raat vanaf vandaag weer iedere dag geopend.

© Google Streetview

Het was even schrikken dit voorjaar, toen er bij Robert Schilstra een folder op de mat viel met de boodschap dat de toekomst van De Raat op losse schroeven stond. “Ik was toentertijd gebruiker, twintig jaar lang ben ik voorzitter van de buurtvereniging geweest”, blikt hij terug op zijn tijd in De Raat.

Door een gebrek aan vrijwilligers dreigde echter sluiting, maar daarvan had hij geen weet. “Dat mogen we niet laten gebeuren. Het buurthuis heeft een bepaalde functie voor de buurt en misschien wel voor heel Beilen”, was zijn reactie.

 

Nieuw bestuur

En zo dachten er meer mensen over. Schilstra: “Na een heftig voorjaar waarin het leek dat buurthuis De Raat ter ziele ging, is met tussenkomst van Welzijnswerk gekeken wat de animo is voor het gebouw. Na een informatieavond en besprekingen waren er genoeg nieuwe vrijwilligers gevonden en een nieuw bestuur dat de kar gaat trekken.” Schilstra is voorzitter van dat nieuwe bestuur.

“Het gaat niet gebeuren dat het buurthuis moet stoppen”, was ook de reactie van Diana Geerts. “Ik heb gezegd: ik wil alles wel doen. Het beheer wel, het bestuur wel.” Ze is nu verantwoordelijk voor het administratieve gedeelte: de zaalhuur en het inplannen van vrijwilligers. “Dat is behoorlijk wat werk, maar als je het eenmaal aan de rol hebt lukt het wel. We laten de nieuwe vrijwilligers inwerken door degenen die al ervaring hebben door bijvoorbeeld samen een bardienst te draaien.”

Alleen een beheerder ontbreekt nog, die onder andere het buurthuis ’s avonds opent voor de vrijwilligers en zorgt dat de voorraad op orde is. Schilstra: “Er worden dingen georganiseerd voor mensen met elke portemonnee. Het is belangrijk dat iedereen ergens naartoe kan om zich te vermaken en een drankje te nuttigen en een kop koffie te krijgen voor een schappelijke prijs.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.